Нов светофар регулира движението по възлово кръстовище в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Svetofar 300Нова светофарна уредба на кръстовището на улиците ”Генерал Столетов” и „Александър Батенберг” ще заработи в Стара Загора от днес. Новият светофар ще улесни преминаването на автомобили, което в пиковите часове е много интензивно и ще сведе до минимум предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

Предстои въвеждане в експлоатация и на още един новоизграден светофар, намиращ се на кръстовището на ул. „Генерал Гурко“ и бул. „Руски“.

Съоръженията са изградени по Компонент “Изгpaждaнe нa cиcтeмa зa yпpaвлeниe нa гpaдc?ия тpaнcпopт“ на Проект „Moдepнизaция и paзвитиe нa ycтoйчив гpaдc?и тpaнcпopт в гpaд Cтapa Зaгopa” – фaзa II.

Системата за управление на градския транспорт включва въвеждане на видеонаблюдение на 37 кръстовища в града, подмяна на светофарни уредби, видеонаблюдение в 14 тролея, внедряване на система за управление и контрол на трафика с модерна технология, трафик детектори, светофарни дисплеи и устройства, система за предоставяне на приоритет на автобусите, обслужващи градския транспорт.

Проектът акцентира основно върху създаване на по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия, изграждане на по-достъпна вторична инфраструктура на обществените транспортни мрежи и въвеждане на природосъобразни видове градски транспорт. По този начин се осигуряват по-ниски нива на замърсяване на околната среда, които не оказват вредно влияние върху здравето на хората и върху самата природа.

С реализирането на проекта ще се постигне съответствие с хоризонталните политики на ЕС, което ще доведе до:

• Постигане на по-голяма привлекателност на градския транспорт, благодарение на подобрената достъпност;
• Подобряване на функционалността на града в рамките на общината;
• Подобрена мобилност за цялото население, като се набляга на екологичен пътнически транспорт: обществен транспорт, велосипедни и пешеходни зони;
• Намаляване на задръстванията на движението и подобряване на перспективите на градския транспорт;
• Опазване на околната среда чрез намаляване на емисиите;
• Подобряване на безопасността на транспорта.

Община Стара Загора призовава водачите на превозни средства и пешеходците да спазват стриктно светлинната сигнализация.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн