Нова кампания ще освобождава кокошките от клетките – “Разперени криле”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Снимка: Сдружение КАЖИ

Снимка: сдружение КАЖИ

В новата си кампания “Разперени криле” българското сдружение КАЖИ ще работи с търговците у нас за премахване на яйцата с код 3 — от клетъчно отглеждани кокошки — от пазара. Целта е по този начин да се намали търсенето и прекрати практиката да се отглеждат кокошки в клетки, които са толкова тесни, че птиците не могат да разперят криле през целия си живот, предават от сдружението.

Социологическо проучване на “Галъп интернешънъл”, проведено тази година в навечерието на Великден, сочи, че 76% от пълнолетните българи считат за неморално отглеждането на кокошки в клетки, предвид наличието на по-хуманни алтернативи. Почти единодушно (88%) е и мнението, че начинът на отглеждане има ефект върху качеството на яйцата.

По неофициални данни през последните години близо 2 000 корпорации в световен мащаб са публикували становища срещу яйцата от клетъчно отглеждане. При повечето от фирмите най-късно до 2025 г. е обявеният краен срок за пълното изтегляне от продажба на яйцата с код 3. Част от тези компании са Billa, Kaufland, Lidl, Nestlé, METRO, Starbucks, Lindt & Sprüngli, Danone, Unilever, Mondelēz International и Subway.

В България към момента по данни на БАБХ, цитирани от КАЖИ, 73% от кокошките се отглеждат в клетки. В клетки са средно под 50% от птиците в Европейския съюз според доклад на Европейската комисия.

В рамките на кампанията “Разперени криле” КАЖИ ще информира потребителите относно отглеждането в клетки. На сайта на “Разперени криле” (razperenikrile.bg) съпричастните с каузата за по-хуманно отношение към животните ще могат да подпишат декларация, в която заявяват, че няма да купуват “яйца с код 3” от ферми с клетки. Инициативата е събрала близо 1 500 подписа в рамките на последните няколко дена.

“Не е необходимо кокошки да се отглеждат в клетки. В много европейски страни повечето кокошки живеят във ферми с подово, свободно или био отглеждане. А разликата в цената е минимална – няколко стотинки на яйце. Това не може да е причина да затваряме тези нежни и общителни птици в тесни, телени клетки през целия им живот. За съжаление, наложилата се идея за “щастливите кокошки” е само мит.”, обяснява Стефан Димитров от сдружението, координатор на новата кампания.

“Едно от най-естествените неща за една птица е да може да разпери крилете си. В клетките кокошките нямат място дори за това. Целия си живот те прекарват върху метална тел. Краката им се разраняват. Не могат да ровят и кълват в земята – под тях са единствено металните решетки. Заради изключителния стрес и страдание, те се кълват една друга – понякога до смърт. В 21-ви век няма причина това да продължава.”, разказва още Димитров.

#vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн