Разработват нов подход за реализиране на Програмата за туризъм за 2020 г. на Община Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
007010Близо 25 хиляди души по-малко са пренощували в Община Стара Загора от началото на 2020 г., в сравнение със същия период на 2019 г., това стана ясно по време на проведения днес Консултативен съвет по туризъм към Община Стара Загора. През месеците януари и февруари е отчетен ръст на посещаемостта, но кризата с коронавируса е повлияла негативно върху туристическия поток.

„Общият брой реализирани нощувки бележи драстичен спад. За периода януари – май 2020 г. те са 35 455, в сравнение със същия период на 2019 г., когато са били 79 824 нощувки. Това резонно ще се отрази и върху бюджета за туризъм на Община Стара Загора за следващата 2021 година“, заяви по време на срещата ресорният зам.-кмет Милена Желева. Тя очерта необходимостта от нов подход при реализацията на Програмата за туризъм за 2020 г. предвид ситуацията в бранша. Отделите „Култура“ и „Туризъм“ работят активно за промяна на работното време на Туристическия информационен център, музейните обекти, галериите и туристическите забележителности в града, с цел привличане на повече посещения на туристи. Разработват се нови арт зони на открито, както и уикенд събития, които да привличат гости в града през почивните дни.

През месеците март и април в Стара Загора бяха обновени билборд конструкциите, както и визиите на част от рекламните съоръжения, поддържани от Отдел „Туризъм“. Осигурена бе и тяхната видимост с почистване на растителността.

Членовете на Консултативния съвет по туризъм подкрепиха инициативата за създаване на работна група, с представители на всички заинтересовани страни, която да подпомогне разработването на нови туристически маршрути в Стара Загора и общината, които да са атрактивни за различни възрастови групи. Всички маршрути ще са достъпни и в онлайн среда.

В срещата участваха и представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, които изказаха надеждите си за по-бързо възстановяване след кризата. Желева припомни, че по предложение на кмета Живко Тодоров и след гласуване в Общински съвет, от 13 март до края на месец юни, хотелиерите и ресторантьорите са освободени от тротоарни такси към Община Стара Загора. Месечният приход от тези такси в общинската хазна само за месец май 2019 г. е възлизал на 79 000 хил. лева. “Тази подкрепа на местно ниво е важна стъпка за туристическия бранш, тъй като дава глътка въздух за съживяване на бизнеса“, допълни зам.-кметът.

По време на Консултативния съвет стана ясно, че през тази година няма да се проведе традиционния фестивал „Августиада“ във формата, който е познат на любителите на виното. В момента се провеждат разговори за организация на събитието в подходящо време.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн