Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Чакаме информация от “Дънди прешъс”, замразяваме въпроса за летището, искаме работни места за региона

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Обществото ни е в морален упадък от прехода, нуждаем се от младо поколение с нови идеали
*
65365475474Инфраструктурните проекти в Стара Загора

В Стара Загора започва ремонт на Станционната градина, държавата скоро ще стартира обновлението на жп гарата, като първите копки на двата обекта ще бъдат направени едновременно. Нов асфалт се полага на един от входовете на града. От 21 септември 2019 г. се ремонтира Зоопаркът, очаква се работата да приключи до края на 2020-та. Скоро ще започне реконструкцията на Летния театър, както и на Руския пазар.

Това съобщи кметът Живко Тодоров в ефира на ТВ “Загора” пред водещата Велизара Цонева.

Работи се и по избора на проект за новата спортна зала в парк “Артилерийски” – сред предложенията има много добри идеи, по думите на кмета, след което ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнител. До 2-3 седмици се очаква да има избран проект, и той ще бъде обявен чрез медиите. В момента се работи и по ВиК и уличната мрежа в кв. “Самара-1″. За съжаление пандемията и мерките срещу нея забавиха повечето проекти, но тяхното изпълнение продължава. След като голяма част от хората, включително от озеленяването, бяха пуснати в отпуски за месец и половина, а други, от временната заетост, бяха освободени, за да не плаща Общината огромни суми за заплати без насрещен труд, което породи много сигнали за избуяли треви в града, сега общинската “машина” е задвижена отново – набират се хора, възстановява се организацията на работа.

Заявлението на “Дънди прешъс” за проучвателна дейност в региона

Живко Тодоров коментира и даденото разрешение за проучване на полезни изкопаеми на територията на пет общини в Старозагорска област – Братя Даскалови, Чирпан, Павел баня, Казанлък и Стара Загора. Общината не дава становище на етап проучване. Такова становище ще бъде дадено на по-късен етап, ако се поиска концесия за добив и бъде стартирана процедура по оценка на въздействието върху околната среда, уточни кметът.

“В сряда петте кметове имаме среща при областния управител, на която ще изразим пред Министерския съвет нашето притеснение и на всички граждани, които представляваме, за проблема, който би могъл да се получи, ако евентуално не се спазват технологиите – така че да не се получи някакво замърсяване или проблем с екологията. Ние ще бъдем солидарни с нашите гласоподаватели и ще излезем с декларация до правителството, че искаме много стриктно да се съблюдава всяка една стъпка, която се прави по този казус. И че няма да допуснем никакво заиграване с природата на област Стара Загора – каза Живко Тодоров. – По същия начин ще влезе декларация в Общинския съвет, подготвена от група общински съветници. Ние подкрепяме тази декларация. Така че хората да нямат притеснения, че някой ще направи нещо срещу тях, срещу природата, срещу екологията или срещу града. Това няма да го допуснем в никакъв случай. Ще искаме гаранции.

563653267572До момента ние не сме видели нищо, освен че в Общината е пристигнало едно обявление, което ние трябва да залепим. Друго в Общината не е влизало. Няма постъпили проекти, няма нищо, което да разглеждаме като документация. Ние искаме от министъра на енергетиката и от Министерския съвет да изпратят тук представители на дирекция “Концесии” към Министерството на енергетиката, които да обяснят какво точно ще се прави, има ли някакъв риск. Съответно, ако има риск, ние да не го допуснем. Има ли риск, ние не искаме да се прави това. Но в момента ние не сме запознати по никакъв начин с проекти, които са внасяни, нито с технологията, която ще се прилага. Цялата тази документация е в Министерството на енергетиката, но ние до момента нямаме достъп до нея. Това обясних и на нашите общински съветници – че в Общината такава документация не е влизала. При нас по закон идва само едно обявление, че започва такова проучване, което трябва да бъде залепено на видимо място. Съответно на по-ранен етап – сверка по кадастралната карта дали територията съответства на посочената в искането за проучване. Затова ние няма как да знаем какви са намеренията, каква технология ще се използва, какво точно ще се прави и на кои места от тази територия. Към момента законът не ни дава възможности да направим нещо повече от сверка на кадастралната карта и разлепяне на съобщението. Своето становище ще имаме възможност да дадем или да протестираме на следващ етап, когато евентуално ще бъде поискано разрешение за концесия. Ние няма да допуснем замърсяване на природата, затова ще поискаме информация какво точно ще се прави и по какъв начин. За да може после експертите да кажат – това е безопасно, или това е опасно и ние не трябва да го допускаме.”

Кметът изрази и личната си позиция по казуса: “Ако не се спазва технологията както трябва и ако не се правят добре проучванията и съответно после добив, би могло да се замърси природата. Това е, което казват експертите. На мен това не ми харесва и аз не бих участвал, не бих позволил както кмет нещо подобно да се случи с нашата природа. Искаме да видим каква е технологията, какво точно ще се прави. И ако има дори минимален риск, ние трябва да бъдем против. Това е моето мнение. Не мисля, че би имало старозагорец, който да е с различна позиция.”

Относно летище Стара Загора

По отношение на летището кметът съобщи, че местната администрация няма да внася никакви предложения в местния парламент. “Казал съм го и на Общинския съвет преди няколко месеца – припомни Тодоров. – От нашата група общински съветници ме попитаха защо трябва да отстъпваме при положение, че имаме определено становище, че летището трудно ще се развие като такова. Ще се вслушаме в думите на опозицията и няма да внасяме тази точка за разглеждане. Но личното ми мнение е, че трудно там ще се развие летище. Не защото някой не иска. Няма такъв, който да не мисли за града си. Но трудно ще се случи, защото няма особен интерес. Точката е оттеглена още февруари месец, защото има огромно противоречие. И по време на предизборната кампания казах, ако си спомняте, че по важните въпроси, които касаят бъдещето на града за следващите 20-30-50 години, ние ще търсим консенсус с останалите. Не може днес да взимаме едно решение, а утре, като се смени управлението евентуално, да кажат – дайте да го връщаме обратно. След като няма консенсус, ще оставим нещата така, както са в момента. Така смятам, че е по-разумно. Ако имаше консенсус, щяхме да тръгнем да правим нещо друго. Но на този етап няма.”

Зелената сделка, Мините, тецовете и ролята на ЕС и държавата за бъдещето на Старозагорския регион

“Европа настоява “Зелената сделка” да се придвижи напред. Всички ние сме за екологията – каза по темата Живко Тодоров. – Няма човек, който да не иска да диша по-чист въздух, да живее в по-екологична среда. Аз смятам, че България трябва да действа така, че да извлече максимална полза от това. Тоест да имаме максимален ресурс, който да използваме за нашия регион, който ще бъде очевидно в преход, и да насочим този ресурс там, където ще бъде най-необходим – в създаването на работни места. В момента слушам единствено как на територията на Мините трябвало да се разположат ВЕИ-та (възобновяеми енергийни източници – б.р.). Добре, ще разположим ВЕИ-та. Ще има ток, който те ще произвеждат. Но какво правим тогава с хилядите работни места? Какво ще създадем на тяхно място? Това искам да чуя в Консултативния съвет. Затова като кмет няма да подкрепя нищо, докато не видя реално защита на хората от региона. Защото тук не става въпрос само за ВЕИ-та. И стотици декари с тях да направим, ще създадем 100 работни места, не повече.

Затова искаме гаранции. Искаме така да направи държавата, че да се създадат индустриални паркове, да се създаде възможност за инвестиции в региона. Да дойдат чужди инвестиции и да се създадат работни места за хората, които евентуално ще загубят своите там след определени години. В един момент те ще бъдат закрити. За това спор няма, признават го и синдикатите, и всички. Защото в един момент тази енергия ще стане нерентабилна – когато се облага всяка година с все по-високи екотакси. Цената на въглеродните емисии става все по-висока. Друг път няма. Но България и регионът трябва да защитят интересите си максимално – гарантиране и запазване на работните места, създаване на индустрия в региона. А не държавата да каже – “ще сложим с парите от Европа, които дойда, там ВЕИ-та, и с това ще приключи нашият проблем”. Но над 100 000 души в региона са засегнати – директно ангажираните, семействата им, фирмите, които работят, доставчици, бизнесите, които са около минно-енергийния комплекс.

На заседанията на Консултативния съвет много често на мен гледат като на човек, който упорства. Но аз упорствам не за нещо друго, а за хората, които представлявам. Те се притесняват за работните си места, за себе си, за семействата си. Много от тях са теглили кредити. Изплащат жилищата си по 30 години. Какво ще им кажем на тези хора? Това е важното. Аз не го правя за политика. Казал съм, че съм трети и последен мандат кмет. Няма да се кандидатирам повече. Но не мога да оставя хората, които са ме избрали, без работа, и да им кажем, че нищо не им се предлага. Ще се боря докрай да защитя техния интерес. Това е моята роля в Консултативния съвет. Искам държавата да застане и да създаде бизнес за тези хора. Не директно, не държавни предприятия, защото това е отживелица, това е невъзможно. Но като дойде голям инвеститор, да каже – “Там ще дадем добри условия. Елате в Стара Загора, в този регион. Инвестирайте там!”. А не да ги караме в Божурище на индустриалната зона или в други индустриални зони в страната. Не че съм против тях. Но в крайна сметка държавата трябва да се грижи и за хората от отделните региони. Както Европа се грижи за регионите си и им помага. По същия начин и България трябва да го прави. Европейците могат да бъдат солидарни с нас и ние винаги очакваме помощ от тях. Добре, нека сега България да помогне на нашия регион! Ние трябва да създаваме работни места. В противен случай регионите ще се обезлюдят и България ще остане само София. Ако погледнем тенденцията през последните години – всичко от провинцията се изнася към София и към чужбина. Но ако нямаме регионална политика, тогава какви европейци сме? Как Европа има регионална политика и насочва средства към нуждаещите се региони? В България трябва да бъде същото. Ние не можем да бъдем анархия и да чакаме каквото стане. Така че това е моята роля в Консултативния съвет – да имаме добра сделка за региона и гарантиране на работата на хората. Не съм противник на екологията. Знаете позицията ми за Бедечка, знаете позицията ми за добива на злато, ако застраши природата. Нека с нашите евродепутати да намерим заедно алтернативата за региона. Но да не оставим нещата просто така. Говорим за водород – о’кей, това е бъдещето, но нека видим как практически това ще се приложи.

Знаете ли какво ще се случи с региона, ако минно-енергийният комплекс го няма и нищо като алтернатива не се създаде? Стара Загора, да кажем, има и друг бизнес. Но какво става с Гълъбово? Какво става с Раднево? Какво става с Димитровград? С Нова Загора? С Хасково, ако щете? Със Сливен? Не знам дали някой си го представя. Ние трябва тези хора да ги задържим. Иначе градове като Гълъбово и Раднево ще изчезнат, казвам го директно. Общината в Раднево получава всяка година концесионна вноска, от която се издържа. Без нея ще фалира. Същото е и с Гълъбово – общината получава много средства от централите. И на Стара Загора ще се отрази, ще намалее икономическата активност на населението. Това ме притеснява мен – не искам да има изчезващи градове и населени места през 21-ви век в България. Нужна ни е зелена сделка, но с държава на страната на хората. И Европа на страната на хората. Ако иска Европа хората да имат доверие в нея, тя трябва да им предложи такава алтернатива, че те да не загубят работните си места. Като разрешат пътуванията, веднага с евродепутата ни Андрей Новаков отивам да се срещна с председателите на всички комисии в Европарламента, за да им кажа: Искаме екология и Зелена сделка, но хората тук трябва да работят някъде. И ние трябва да им дадем възможност. Това е важно за нас, помогнете ни да го реализираме. Алтернативата е свързана с технологиите. В региона трябва да се изгради един огромен индустриален парк. Който да има възможност да произвежда електроенергия на гарантирана добра цена през следващите 25 години. Да се построи инфраструктура, да се създадат съпътстващи производства и развойна дейност за нови технологии. Това всичко може да се направи в региона с желание от държавата, с парите от Европа и с повече работа на място.

За нов, следпреходен морал в политиката и обществото

Политиката в България през последните години Живко Тодоров я сравни с кално блато, в което всички се замерят и не е останал никой неопетнен и неоплют. “Културата на общуване в политиката и в обществото ни е много ниска. Все по-малко се интересуваме от стойностните неща, все повече са еднодневките, все повече над важните неща в живота надделява материалното, комерсиалното. Нивото на обществото се транспонира и в политиката. Затова винаги съм се борил в отношенията да няма обиди, да няма такъв език. Възпитан съм по съвсем друг начин и затова се опитвам в тази среда да запазя себе си. Преди години в обществото ни бяха важни много по-други неща. Сега не го виждам това. Младежи с наркотици убиват хора по улиците, все повече пияни водачи… Ако искаме да имаме по-друго общество, трябва всеки от нас да се старае да го подобри. Но много хора са се отказали, за съжаление. Онова, което е зад гърба ни, е загубена кауза. Трябва да възпитаме едно ново младо поколение, което да има съвсем различни морални ценности, а не тези на прехода. Стара Загора днес е много по-добър град в сравнение с годините на прехода. Обаче виждам много по-малко щастливи хора, отколкото преди години. И тогава у хората имаше като че ли повече ентусиазъм, повече заряд. Това, което е в ума на човек, е най-важното. И то трябва да го води напред.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн