ЛИДЛ България и ЕБВР обединяват усилия в подкрепа на българските земеделски производители

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Производителите ще получат финансиране и обучение за сертификация по световния стандарт за добри земеделски практики GlobalG.A.P

Lidl logo11 юни 2020 г., София. Лидл България и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предприемат съвместни действия за финансова подкрепа и обучение на български земеделски производители за сертифициране по GlobalG.A.P. – световен стандарт за добри земеделски практики.

Общата стойност на отделения ресурс ще бъде в размер на близо 170 000 лв. (85 000 евро). Приносът на Лидл България в съвместното финансиране е 50 000 лв., а останалата част ще бъде предоставена от ЕБВР чрез съвместна програма със съдействието на Европейски консултантски център по инвестиционни въпроси към Европейската инвестиционна банка.

„Една от съществените мерки, въведена и неизменно следвана от Лидл България, за да гарантираме възможно най-високо качество на предлаганите в магазинната мрежа плодове и зеленчуци, е изискването производствените процеси на всеки доставчик на такава продукция да бъдат сертифицирани по световния стандарт GlobalG.A.P. Знаем, че подобна сертификация изисква определен финансов ресурс и че земеделските производители са едни от участниците във веригата на доставка на хранителни стоки, които са в най-голяма степен засегнати от икономическите последици от пандемията. Затова с оглед да спази ангажиментите си за помагане на българските производители, но и в същото време да осигури на потребителите високо качество на продуктите и максимално разнообразие от пресни плодове и зеленчуци при оптимално съотношение цена-качество, Лидл България се стреми да увеличава портфолиото си от надеждни и устойчиви доставчици на земеделска продукция. Вярваме, че в дългосрочен план сертифицирането на български земеделски производители ще отвори пред тях нови бизнес възможности“, сподели Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

„Търговските вериги в България и по света изискват определени стандарти, за да осигурят безопасна и устойчива продукция. Сертифицирането по GlobalG.A.P е висока оценка за качество и стандарт по отношение на безопасност и устойчивост на храните, което ще позволи на българските производители да предлагат продуктите си в страната и чужбина. Нашата подкрепа е особено навременна, тъй като производителите са повлияни от последиците след пандемията, а потребителите повече от всякога имат нужда да знаят, че храните остават безопасни“, допълни Анка Йоана Йонеску, директор на ЕБВР за България.

В рамките на програмата ще бъдат избрани до 15 малки и средни регионални земеделски производители, които да бъдат подпомогнати от Лидл България в сътрудничество с ЕБВР. Кандидатите ще бъдат селектирани на база конкретни критерии, покриването на които ще гарантира както устойчиво и ефективно бъдещо сътрудничество с Лидл България, така и необходимостта да бъдат подкрепени точно тези малки и средни български земеделски производители, които имат най-голяма нужда от това.

За Лидл България
Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа, част e от немската Schwarz-Gruppe и присъства в 32 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има близо 3000 служители и 101 магазина в 48 града, в които предлага богат асортимент от хранителни и нехранителни продукти на характерното за веригата оптимално съотношение качество-цена. Повече информация можете да откриете на www.lidl.bg.

За ЕБВР
ЕБВР е банка, която насърчава развитието на частния сектор и предприемаческите инициативи в 38 икономики на 3 континента. Банката е собственост на 69 държави, включително ЕС и ЕИБ. Инвестициите на ЕБВР имат за цел да направят икономиките в своите региони конкурентоспособни, приобщаващи, добре управлявани, зелени, гъвкави и интегрирани.
Банката е водещ инвеститор в България. Наскоро приетата 5-годишна стратегия идентифицира подкрепата на устойчива инфраструктура и развитие чрез обвързаност на местно ниво, зелени общински решения, намаляване на въглеродните емисии и ефективност на ресурсите като приоритети. Към днешна дата ЕБВР е инвестирала близо 4 милиарда евро в българската икономика.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн