Германия въведе в експлоатация нова модерна въглищна централа – Datteln 4

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
657656587power plant datteln 4Енергетическата компания Uniper със седалище в Дюселдорф, Германия, чийто основен акционер е финладският концерн Fortum, въведе на 30 май 2020 г. в промишлена експлоатация новата си електростанция Datteln 4. Тя работи на каменни въглища и е разположена в покрайнините на град Дателн в западната част на Германия (Северен Рейн-Вестфалия, недалеч от Дортмунд).

Моноблоковата централа на стойност 1,5 милиарда евро и с мощност 1100 мегавата е сред най-модерните и най-ефективните в света. Електрическият й коефициент на полезно действие е 45%, като в режим на когенерация КПД-то достига 60%. Топлинната й мощност е 380 мегавата – достатъчна за отоплението на 100 000 домакинства. Мощността й за захранване на железопътната електромрежа е 413 MW (с честота 16,7 Hz).

Тъй като Германия вече няма собствен добив на въглища, централата ще работи с вносно гориво. Пускането й в действие ще позволи да бъдат закрити няколко стари и неефективни въглищни централи. Според поетия от Германия екоангажимент въглищният енергодобив в страната ще остане до 2038 година. Новата електроцентрала е предвидена да работи в този срок.
#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн