Румен Петков в Стара Загора – против предложението на ВМРО да се определи 24 май като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
2 (2)1 (6)“Предложението на ВМРО за законодателна промяна, която да определи 24 май като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската, граничи с предателство на една от най-големите гордости на българската култура и наука.” Това заяви пред медиите в Стара Загора председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той е категоричен, че въпросната идея е нещо, което трябва да бъде отхвърлено по напълно категоричен начин. Затова ПП АБВ ще поиска срещи с представители на политическите партии и държавните институции, за да аргументира позицията си.

„Ние, които сме дали писменост, разпростряна от Тихия океан до Монголия, да се отречем и да локализираме невероятното постижение, признато от папа Йоан II и редица държавници, е безумие. Химнът на Стоян Михайловски и Панайот Пипков е преведен на 12 езика. 24 май се чества от 1851 година като ден на славянската писменост и българската просвета. Дядо Вазов каза „..и ний сме дали нещо на светът – на вси словене книга да четат..““.

Румен Петков бе в Стара Загора, където, заедно с областния председател на партията проф. Михни Люцканов, дариха на Регионалната библиотека в града юбилейната монета, издадена по случай 125 години от рождението на поета Гео Милев. Тя е в тираж 3000, номинал от 2 лева. Библиотеката, в лицето на директора й Надежда Груева, получи копие от Патриотичния календар, идея и издание на ПП АБВ.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн