Пуснаха в движение обходния път на Габрово

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Новият път намалява с половин час времето за преминаване на Стара планина
*
3 (1)2 (1)„Колко трудно е да направиш моста, а колко бързо минаваш по него. Помните ли като идвахме тук в калта. А сега влизаш в тунела и все едно си е ден“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира новия обходен път на Габрово, пуснат в движение тази сутрин.

В отсечката е най-голямото изграждано досега у нас стоманобетоново мостово съоръжение с дължина 640 м и отвор 160 м, построено по метода „конзолно бетониране“. По тази технология се изграждат мостове с най-големи отвори и това е третият у нас след виадукта на 48-мия километър на АМ „Хемус“ и виадукта на пътя Подкова-Маказа.

В новоизградената отсечка от обходния път на Габрово, която премиерът Борисов огледа заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, се намира и тунелът под Бакойския баир, построен по нов австрийски метод.

По време на инспекцията вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че с новото трасе преминаването на Балкана се съкращава с половин час. А министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че въпреки пандемията от COVID-19 не спира изграждането на нито един от важните инфраструктурни обекти в страната.

„И „Хемус“ правим, другата седмица ще покажем на варненци напредъка му. А от 10 юни започваме участъка от Велико Търново в двете посоки“, добави премиерът Борисов и изтъкна, че днес се изграждат изключително модерни тунели и мостове. „Навремето заварих магистрала „Марица“ точно преди Свиленград, където бяха разминали двете платна от двете страни. Днес обаче поздравяваме строителите. Да им е честито на габровци, има и шумозащитни стени да не пречи трафикът на хората“, заяви премиерът Борисов на новото трасе.

В отговор на журналистически въпрос за евентуално увеличение на цените на парното, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че към настоящия момент имаме 42% намаление на цената на газа и то със стара дата след преговорите с „Газпром“. Премиерът добави, че темата ще бъде детайлно обсъдена и се обмисля смяна на ръководството на КЕВР.

Пред медиите министър-председателят Борисов каза още, че по време на извънредното положение у нас заради COVID-19 българската индустрия много бързо се реорганизира и започна собствено производство на защитни облекла и предпазни средства. „Още продължаваме да попълваме складовете си и да изнасяме защитни облекла“, подчерта премиерът Борисов. По думите му спазвайки дистанция, дезинфекция и повишено внимание, икономиката ни бързо ще успее да влезе в ритъм след пандемията. „Ние успяхме между двете теории да минем точно по средата – с рестрикции, но и с най-свободните мерки до ден днешен“, акцентира министър-председателят Борисов.

Видео 1: https://www.youtube.com/watch?v=zOP1LOGN4-U
Видео 2: https://www.youtube.com/watch?v=zEs8JfDVn-4

*  *  *

Photo Obhod Gabrovo 01.06.2020 - 8Photo Obhod Gabrovo 01.06.2020 - 9

Photo Obhod Gabrovo 01.06.2020 - 11Photo Obhod Gabrovo 01.06.2020 - 16

Photo Obhod Gabrovo 01.06.2020 - 18545436346Днес в 9 ч. бе пуснато движението по новите 12 км от обходния път на Габрово, уточниха от АПИ. В отсечката е най-голямото изграждано досега у нас стоманобетоново мостово съоръжение, с дължина 640 м и отвор 160 м. Построено е по метода „конзолно бетониране“ и премоства широката долина на р. Синкевица, част от кв. Чехлевци и кв. Войново на Габрово. По тази технология се изграждат мостове с най-големи отвори и това е третият такъв у нас след виадукта на 48-ми км на АМ „Хемус“ и виадукта на пътя Подкова – Маказа.

В новоизградената отсечка от обходния път на Габрово е и тунелът под Бакойския баир – при 12-ти километър на път III-5004. Съоръжението е построено по нов австрийски метод и по-голяма част от прокопаването му беше извършвано с взривни дейности. Тунелът е с една тръба с две ленти за движение, две водещи ивици и тротоари, със системи за безопасност – вентилация, светлинна сигнализация, пожароизвестяване, видеонаблюдение, диспечерски пункт и т.н.

В новоизградения участък освен тунела и мостовото съоръжение има и още два пътни възела – п.в. „Чехлевци“ и п.в. „Дядо Дянко“, и три по-малки моста. При п.в. „Чехлевци“, който ще е в близост до ул. „Малина“ и ул. „Никола Войновски“, ще се свързват обходният път на Габрово и път III-4404 Габрово–Дебел дял. При п.в. „Дядо Дянко“ – при бул. „3-ти март“ в областния град ще се свързва път III-5006 Габрово-Узана с път III-5004 Обходен път на Габрово и общинския път за с. Чукили. Чрез двете съоръжения ще се осъществява връзката на обходния път на Габрово с центъра на града. И двата пътни възела са с енергоефективно осветление, с което се повишава безопасността и удобството при пътуване.

Целият обходен път на Габрово е с обща дължина 23 км. Досега шофьорите пътуваха по готовите 11 км, а вече ще преминават и по новите 12 км от път III-5004. При изграденото Т-образно кръстовище с път I-5 (прохода Шипка – малко след завоя с изгорелия навремето крайпътен обект на слизане към Габрово) шофьорите, идващи от Казанлък и пътуващи към Северна България, се отклоняват наляво по новия обходен път. Главната посока е към обхода, а старият път към Етъра остава вдясно.

Изпълнител на обходния път на Габрово е Консорциум ПСВТ, в който са: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД. Договорът за строителство е за 92 940 000 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД „Обединени консултанти“ с партньори: „Трансконсулт БГ“ ООД, „Рубикон Инженеринг“ ООД и „Трафик Холдинг“ ЕООД. Стойността на договора е 1 096 032 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Пътпроект“ ЕООД. Техният договор е за 116 640 лв.

Проектът „Път III-5004 „Обход на гр. Габрово“ от км 0+000 до км 31+000, участък от км 0+000 до км 20+124.5 и етапна връзка от км 0+000 до км 3+130“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г., а след завършването на програмата изграждането продължи със средства от републиканския бюджет.

Обходният път на гр. Габрово е част от транспортното направление Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис и е възлова точка при движението в посока север-юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва обектът, са Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

4 (3)4 (4)

55454176
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн