Тестват специално ИТ приложение в парк „Бедечка“. Идентифицира дървета и ги отбелязва на карта с няколко движения с пръст

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
PlanZУеб приложение за идентифициране и паспортизиране на хиляди видове дървета, само със заснемане, направи старозагорският ИТ специалист Петко Петков. Той е част и от гражданската мрежа „Запазете Бедечка“ и е двигател на старозагорската ИТ мрежа „Заралаб“. Приложението се казва “План зет” (PlanZ) и зад него стои безвъзмездно сътрудничество на „Заралаб“ с чешкия стартъп Plant.id.

То позволява реално да се паспортизират дърветата с буквално няколко движения с пръст. Вече се тества в парк „Бедечка“ (приложена е снимка на част от паспортизираните дървета в парка). PlanZ е напълно функционален PoC, който позволява да се регистрират дървета върху географска карта и с помощта на геолокацията на мобилния телефон. Нужно е да се направят и изпратят 3 до 5 снимки. С помощта на машинно самообучение (Machine Learning) след няколко секунди дървото бива разпознато и цялата информация се попълва автоматично. В по-голямата си част работи на български и има препратки към „Уикипедия“

За целта e необходимо да посетите planz.zaralab.org през Chrome или Safari на мобилно устройство. Приложението е още в експериментален период и създателите разчитат на обратна връзка, включително и за различни проблеми. Засега само потребители със специални права могат да регистрират неограничен брой дървета. Стандартните потребители имат по 2 свободни идентификации на месец. Самото дърво трябва да се намира в границите на Стара Загора – Стара Загора е пилотното място.

Историята зад приложението е дълга и започва с това, че в Стара Загора още няма изчерпателно регистриране на дърветата. Точно въпросът за паспортизацията на дърветата стана ключов в казуса „Бедечка“ в Стара Загора – докато някои твърдяха, че парк там няма, започнала паспортизация показа, че дърветата вероятно са поне пет хиляди.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн