Професионални арбористи изследваха голямо дърво в центъра на Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420310P1420302Екип от професионалисти от създадената преди 5 години Асоциация на арбористите (от латинската дума arbor – дърво) в България извърши днес по обед в централния старозагорски парк “Пети октомври” демонстрация на професионална грижа към дърветата. По време на нея бе представена иновативна методика за обследване чрез специализирана електронна апаратура (томограф и резистограф) и катерене. Предмет на обследването бе големият чинар (платан) на детската площадка пред Художествената галерия.

Апаратурата показа, че дървото е в много добро състояние. Чрез нея се анализират акустични сигнали, подавани чрез почукване с чукче по дънера, които биват улавяни и съпоставяни от разположените по срещуположния диаметър на периферията датчици. Разлика в отчетения сигнал би означавала нееднородност на дървесината. В случая такава не бе констатирана.

Специалисти-арбористи от София изследваха и високата над 20 метра корона на дървото. Качването им става с помощта на здрави въжета, прехвърлени през висок клон, по които възлизат с алпинистка техника. Те установиха, че има някои изсъхнали клони, които следва да се отстранят.

В Асоциацията на арбористите в България членуват над 20 сертифицирани катерачи, както и симпатизанти, съобщи Димитър Захариев. Ландшафтният архитект Максим Янев разказа за грижите, които трябва да се полагат за дърветата в градски условия, както и кои са най-подходящите за засаждане дървесни видове.

IMG_2993IMG_2971
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн