Поклон пред паметта на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_4916 (Large)IMG_4908 (Large)На днешния 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, в знак на почит пред паметта на героите, дали живота си за свободата на България, венци пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк Аязмото поднесоха зам.-председателят на НС Емил Христов, областният управител Гергана Микова, зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, зам.-областните управители Петя Чакърова, Димитър Драчев и Красимир Червилов, народни представители, общински съветници и граждани.

Тази година заради мерките срещу коронавируса традиционният общоградски ритуал на Аязмото, който събира стотици старозагорци на това място, не се състоя. Въпреки това паметниците на двамата герои бяха окичени с венци и цветя в знак на признателност към тяхната саможертва.

За първи път Денят на Ботев и падналите за свободата на България се отбелязва на 2 юни във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на връх Вола (Околчица) смъртта на Ботев се почита от останали живи негови четници.

На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Оттогава и до днес всяка година на тази дата в 12 ч. воят на сирените приканва гражданите да отдадат почит на загиналите за Родината.

IMG_4905 (Large)IMG_4912 (Large)
IMG_2839IMG_2824
IMG_2889
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн