Близо 100 кг опасни битови отпадъци бяха събрани през пролетната кампания в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Opasni otpadaciЗа трета поредна година гражданите на Стара Загора проявиха висока активност и отговорно отношение по време на проведената пролетна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата.

На 28 и 30 май 2020 год. в мобилен събирателен пункт, разположен последователно в парк „Артилерийски“ и парк „Зелен клин“ на Стара Загора бяха предадени близо 100 кг. опасни битови отпадъци – остатъци от лакове и бояджийски материали, разтворители, киселини и основи, пестициди с изтекъл срок на годност и живачни термометри. За поредна година лекарствата с изтекъл срок на годност бяха сред опасните отпадъците, които най-често гражданите предаваха за обезвреждане.

Кампанията беше проведена при спазване на всички противоепидемични мерки, свързани с предотвратяване разпространението на COVID – 19.

Интерес тази година предизвикаха и демонстрациите за идентифициране на опасни отпадъци с неизвестен състав и произход, направени по време на кампанията от специалисти на „БалБок Инженеринг“ АД посредством иновативна мобилна лаборатория.

Системата за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата продължава да функционира.

Есенната кампания с мобилни пунктове ще се проведе на 3 и 4 ноември 2020 год.

Извън периодите на провеждане на кампаниите с мобилни събирателни пунктове, гражданите могат да предават събраните от тях опасни битови отпадъци в Центъра за рециклиране на обект „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“, в землището на с. Ракитница. За приемане на отпадъците не се заплаща такса. В Центъра за рециклиране опасните битови отпадъци се съхраняват временно в специализирани контейнери, при условия гарантиращи безопасността за здравето на хората и околната среда, след което се предават на лицензирани фирми за тяхното крайно обезвреждане.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн