Първо изригване със средна мощност (M1.1) от новия слънчев цикъл SC25

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
534265356352СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ

Слънчевата активност през последното денонощие беше умерена. Ярката област, която все още е зад североизточния край на слънчевия диск, генерира няколко суб- изригвания в B-диапазона, както и едно изригване с мощностен показател M1.1. То имаше импулсен характер и достигна максимума си днес в 10ч25мин българско време. Това е първото по-значимо изригване за новия 11-годишен слънчев цикъл с цюрихски номер 25 (SC25). Малко вероятно е изригването да е било съпроводено с изхвърляне на коронална маса (CME)и засега няма данни за подобно събитие. Средното ниво на слънчевия рентгенов поток значително нарастна през последните 24 часа и в момета е около B1.0. Не са наблюдавани други изхвърляния на коронална маса (CME) по посока на Земята.

На слънчевия диск не се виждат петна. Няма потенциални източници за изригвания от средния мощностен клас M, за големи изригвания от клас X, както и за протонни (СЕЧ) ерупции. Активната област, генерирала сутрешното M-изригване ще бъде видима от Земята след 2-3 дни.

Боулдърското число е 0 (по данни от снощи). Новият Брюкселски петнообразувателен индекс днес късно следобяд е 0 (по данни от 30 наблюдения). Волфовото число е 0. Слънчевият радиоиндекс F10.7 e 70.

Слънчевата активност днес, утре и на 31 май ще бъде между много ниска и умерена. Вероятността за изригвания от средния мощностен клас M, за големи изригвания от клас X, както и за протонни (СЕЧ) ерупции засега не може точно да се оцени, тъй като активната област, която е техен потенциален източник е все още недостъпна за наблюдение от Земята или от околоземна орбита. Слънчевият радиоиндекс F10.7 утре и на 31 май ще бъде около 70.

СЛЪНЧЕВ ВЯТЪР

През последните 24 часа скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята беше в диапазона 280-310 км/с с тенденция към спадане. В момента тя е приблизително 285 км/с. Стойностите на вертикалната компонента (Bz) на междупланетното магнитно поле (ММП) се колебаеха в диапазона между -4nT и +4nT. В момента Bz е равна приблизително на -2.5nT.

Днес, утре и на 31 май в близкото до Земята междупланетно пространство се очаква спокойна обстановка. Има все пак малка вероятност за слаби смущения в параметрите на слънчевия вятър и ММП, свързани със малки слънчеви коронални дупки в района на екватора. Ето защо и геомагнитната обстановка ще е предимно спокойна, но са възмони местни геомагнитни смущения (K=4) над някои райони на Земята.

ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ

През последните 24 часа геомагнитната обстановка беше спокойна.

Потокът на слънчевите протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита беше близо до обичайния фон.

Геомагнтитната обстановка днес, утре и на 31 май ще бъде спокойна или между спокойна и смутена. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини (K=4) е по 10% на ден. Вероятността за слаба геомагнитна буря на средни ширини (K=5) е около и под 1%

В рамките на 3-дневната прогноза (29-31 май) потокът на слънчевите протони с висока енергия (E=>10MeV;СЕЧ) на геостационарна орбита ще бъде близък до обичайния фон. Вероятността за протонна слънчева (СЕЧ) ерупция и оттам за радиационна буря е пренебрежима.

HELIOTA®AXY.COM – ЦССЗМ Ст.Загора
2020-05-29/14ч15мин (UT = 11h15min)
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн