Работно заседание обсъди готовността за пожароопасния сезон в Старозагорска област

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_4895 (Large)На работно заседание в Областна администрация – Стара Загора днес беше докладвана готовността на институциите и на местните власти за пожароопасния сезон, който със заповед на областния управител е обявен от 2 март до 30 ноември. От РД ПБЗН обявиха превантивните мерки, които са предприети с цел предотвратяване и ограничаване на горски пожари. И тази година през пожароопасния сезон се забранява паленето на огън на места, които се намират на разстояние по-малко от 100 м от гори и горски масиви. Земеделските стопани и производители по места са уведомени за мярката. При неспазване на предписанията ще бъдат налагани санкции, включително и намаляване на субсидиите. Статистиката показва, че паленето на огън в близост до гори е една от най-честите причини за пожари през лятото.

От Втора механизирана бригада съобщиха, че едно формирование с численост 20 военнослужещи е в готовност да оказва помощ на пожарникарите при възникването на пожари. Формированието разполага с 2 тежки високопроходими и 2 леки автомобила, автомобил за вода и цистерна за питейна вода, както и с необходимите инструменти за гасене. В Казанлък към 62-ра Стрямска бригада също има формирование, което е готово да съдейства при горски пожари.

Директорът на ОД „Земеделие“ Елка Бонева заяви, че в момента вървят проверки на изправността на земеделската техника във връзка с предстоящата жътвена кампания.

Пътнопочистващите фирми също се готвят за пожароопасния сезон. Косят се сухите треви край пътищата. Почистват се от битови отпадъци откритите места за почивка.

Общините докладваха, че доброволните формирования към тях са обучени и разполагат с необходимата екипировка. Техниката, предназначена да оказва помощ при пожари, е в изправност.

„От това, което чухме на срещата, става ясно, че институциите в област Стара Загора, ангажирани с предотвратяването, ограничаването и гасенето на горски пожари, са практически готови за сезона. Призоваваме земеделските стопани и всички граждани към отговорност, повишено внимание и спазване на законовите разпоредби“, заяви областният управител Гергана Микова.

От началото на 2020 г. досега на територията на област Стара Загора са възникнали 6 горски пожари с обща площ 31 дка.

В заседанието участваха още зам.-областният управител Димитър Драчев, директорът на РД ПБЗН комисар Стоян Колев, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Елка Бонева, представители на ОД МВР, РЗИ, Областно пътно управление, Регионална дирекция на горите, на Втора механизирана бригада, „Мини Марица-изток“ и на общините.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн