Приложенията за проследяване на COVID-19: необходимо е запазване на поверителността на гражданите

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Evropa direktno Stara Zagora 230Гражданите се нуждаят от защита на личните данните и предпазни мерки за поверителност по отношение на новите приложения за смартфони, използвани за справяне с разпространението на пандемията, казват евродепутатите.

В пленарен дебат членовете на ЕП отбелязаха, че заедно с други мерки, свързани с COVID-19, като социално дистанциране, маски и тестове, приложенията за проследяване на контакти могат да помогнат за справяне с разпространението на пандемията. Въпреки това повечето членове на ЕП изтъкнаха, че трябва да се гарантира безопасността на личните данни и личният живот на гражданите, когато става въпрос за използването на тези приложения. Повечето държави от ЕС вече са пуснали или възнамеряват да пуснат мобилно приложение за проследяване, предназначено да проследява лица, които са заразени или са изложени на риск от заразяване с вируса.

Евродепутатите подчертаха, че приложенията за проследяване трябва да бъдат наистина доброволни, недискриминационни и прозрачни. Използването на приложението трябва да бъде строго ограничено до проследяване на контакти и данните трябва да бъдат изтрити веднага, щом ситуацията позволява. Евродепутатите също подчертаха необходимостта от координиран подход при разработването и използването на приложенията, за да се гарантира тяхната трансгранична оперативна съвместимост.

Комисарят Дидие Рейндерс и хърватският държавен секретар Николина Брняц споделиха мнението на членовете на ЕП относно необходимостта да се гарантира, че гражданите могат да се доверят на безопасността на приложенията. Г-н Рейндерс отговори на опасенията на евродепутатите, като подчерта, че националните органи ще работят съвместно с органите на ЕС за защита на данните, за да гарантират, че приложенията за проследяване съответстват на действащите закони на ЕС за защита на данните и личния живот. Той също така подчерта, че Комисията се стреми да гарантира общ подход между страните от ЕС, така че приложенията да са оперативно съвместими.

В пленарна резолюция, приета на 17 април, Парламентът подчерта, че националните органи и органите на ЕС трябва изцяло да спазват законодателството за защита на данните и личния живот. „Мобилните данни за местонахождение могат да бъдат обработвани единствено в съответствие с Директивата за правото на неприкосновеност на личния живот, електронните комуникации и Общия регламент относно защитата на данните (ОРЗД)“, гласи резолюцията.

На 16 април Комисията публикува насоки на ЕС за използване на мобилни приложения за проследяване на контакти и предупреждение, а на 13 май – насоки за оперативна съвместимост за одобрени мобилни приложения за проследяване на контакти.

Източник: Европейски парламент

Из Информационния бюлетин на
Европейския информационен център
“Европа директно” – Стара Загора,
брой 5 (60), година XII, май 2020
#vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн