Поредица за добрите примери на България избра да покаже емблематичен борец за парк Бедечка

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Y_YordanovБорбата за Бедечка за мен беше като умален вариант на борба за България. Това напомни старозагорецът Йордан Йорданов в един от епизодите на вдъхновяващата видеопоредица “Коя е България?” https://www.youtube.com/watch?v=8sVycsQgQzI&fbclid=IwAR2q864S8W07jrZ-7sI8su92jqJxClwn-ZZBBmNh99XVbNennT80QX2eul4 Йорданов е емблематично лице на многогодишната гражданска борба за запазване на старозагорския парк “Бедечка”. Старозагорецът, който сега живее в Англия, бе избран за един от първите участници в стартиралата наскоро поредица, съобщиха от “Запазете Бедечка”.

От 2012 г. насам Йорданов изцяло се отдаде на каузата “Бедечка”. Още се помни как заживя в палатка пред Общината в Стара Загора в най-лютите снегове през януари 2013 г. – за да привлече вниманието към отредения тогава за застрояване парк. Йорданов беше неуморен, дори когато оставаше почти сам. Години по-късно неговата история вдъхнови мнозина в гражданската борба, която се разгоря през 2016 и 2017 г. – която доведе до корекция на генералния план на града и връщане на статута на парк.

“Коя е България?” (https://www.youtube.com/channel/UC1xjwWMsNhTqfsRZ3bEBM9w) е проект, който изследва образа на съвременния българин чрез кратки документални филм-портрети. Зад него стоят Михаела Илиева, Митошка Алкова, Игнат Игнатов, Ана Петрова и композитора Веселина Чакърова. Поредицата започна само преди седмици и досега показа няколко вдъхновяващи лични примери, сред които е и друг млад старозагорец – Венко Добрев.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн