Министър Петкова: Запазването на въглищните централи е приоритет за България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС * STZAGORA.NET
*
Преговорите за дългосрочните договори с американските централи продължават при взаимоизгоден интерес
*
TEC AES panorama ot ezeroto 1024 x 683tec-3 ContourGlobal-7България ще настоява пред Европа да запази въглищните си централи, защото те са от изключително значение за страната ни. Целта е те да работят до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., обясни пред bTV министъра на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от 3e-news.net. Тя успокои обществото, че страната ни не е изпуснала никакви срокове пред ЕС по отношение на енергийните политики на общността и че ще настояваме пред Брюксел да продължим да използваме централите си.

„Всички шансове са налице, дали сме в ЕК нотификация за използването на механизмите за капацитет, което ще позволи на въглищните централи у нас да продължат да работят за свободния пазар“, обясни министър Петкова.

Тя припомни, че държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ вече получи безсрочна дерогация за работата си, а в момента текат преговорите за дерогация за двете американски централи – ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ (на двете снимки).

България продължава и преговорите с американските централи по отношение на прекратяване на дългосрочните договори, стана ясно още от думите на министър Петкова. Тя окачестви преговорите като дълги и трудни, но вярва, че ще бъде постигнат взаимен интерес и за двете страни.

Припомняме, че именно двете американски централи са сред най-модерните въглищни ТЕЦ. Те са част от енергийната сигурност на страната и доставят немалка част от електроенергията за нуждите на регулирания пазар. Освен това в двете централи, и свързаните с тях производства, работят хиляди души, предимно от област Стара Загора. Преди няколко месеца и експерти от генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК, посетиха района на Гълъбово и частните централи. Делегацията бе водена от Катарина Сиков, ръководител отдел за мрежи и регионални инициативи. Преди два месеца и американска делегация посети въглищния комплекс и се увери в ефективността на съоръженията.

Самите американски централи кандидатстваха за дерогация пред ЕК като за целта бяха наети външни консултаи. Анализите показват, че екологичните ползи от затварянето на въглищните ТЕЦ са несъизмерими с огромните икономически загуби и социални рискове за страната ни.
#svz

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн