Допускат се до 3 прасета за угояване. Задължителната регистрация на животнити в личните стопанства е безплатна

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС * STZAGORA.NET
*
IMG_2827 (Large)Областният управител Гергана Микова проведе работна среща с директора на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Дамян Миков във връзка със стартиралото населване на прасета в личните стопанства от типа „заден двор“. Съгласно Плана за контрол и предотвратяване на разпространението на заболяването африканска чума по свинете в България за 2020 г. на директорите на областните дирекции по безопасност на храните е наредено да създадат по места организация за проверка и инвентаризация на всички животновъдни обекти за отглеждане на свине.

На регистрация „животновъден обект – лично стопанство“ подлежат всички селскостопански животни: едри преживни животни, дребни преживни животни, прасета за угояване, еднокопитни, зайци и птици.

Съгласно новите, значително облекчени ветеринарномедицински изисквания, въведени с наредба от 20 април 2020 г., регистрацията на „животновъден обект – лично стопанство“ вече е безплатна и безсрочна. Тя се извършва по населени места, като стопаните подават при съответния кмет или кметски наместник Заявление-декларация по образец на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). На всеки 10 дни кметът изпраща събраните заявления до ОДБХ. Комисия от служители на Дирекцията посещава на място обекта и извършва регистрацията. Разрешеният брой за отглеждане на прасета за угояване в лични стопанства е до 3 бр., различни от свине майки и некастрирани нерези.

Със заповед от 11 май на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков се разрешава населване със свине в личните животновъдни стопанства при следните условия: до 1 септември 2020 г. се разрешава населването със свине на животновъдни обекти в населени места, намиращи се извън радиуса от 10 км около индустриалните ферми. След 1 септември 2020 г. ще бъде разрешено населването със свине и на обекти, намиращи се на разстояние до 10 км от индустриални ферми.

Населването трябва да се извършва с кастрирани и индивидуално идентифицирани свине с произход от животновъдни обекти за отглеждане на свине в индустриални ферми и фамилни ферми.

При установяване на нарушения по време на проверките, от страна на ОДБХ ще бъдат предприемани мерки съгласно административно-наказателните разпоредби с оглед регистрация на обектите и идентификация на животните.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн