Министър Вълчев и министър Танева откриха Юбилейната научна конференция “25 години Тракийски университет”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС * STZAGORA.NET
*
Специален поздрав във виртуалната връзка отправи и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров
*
ръководство (1)залаЮбилейната онлайн научна конференция “25 години Тракийски университет” започна с академично слово на ректора на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков:

Уважаеми г-н Вълчев, уважаема г-жо Танева, уважаеми г-н Тодоров, уважаеми участници в Юбилейната научна конференция на Тракийския университет, посветена на 25-годишнината от основаването му,

В очакването на празника на тържеството на словото, писмеността и знанието – 24 май, за мен е висока чест от името на ръководството на Тракийски университет и лично от свое име да Ви приветствам с „добре дошли” на Юбилейната научна конференция, посветена на 25 години от основаването на Тракийския университет – 25 години на обединение на научни и образователни структури, повечето от тях с близо столетна история.

През тези 25 години Тракийският университет се превърна в средище на свободната мисъл и смели идеи, място за търсене и откриване, място, където младостта и опитът ежедневно се срещат, за да вървят по пътя си към бъдещето.

В последните седмици това място се промени. Промени се градът ни, държавата. Промени се светът. Поставен беше в нови и непознати условия, в една различна реалност.

Виртуалната реалност на съществуване на образованието в условията на усложнена пандемична обстановка бе нова стъпка в обучението и просвещението в целия свят и до голяма степен стъпка в непознатото. От този опит ние научихме много. Научихме се да реагираме бързо и да откликваме на новата реалност. Да преструктурираме формите и начините на поднасяне на знания. Да контактуваме и обучаваме от дистанция. Научихме и още нещо много важно – личният контакт и общуване са важни за нас като човешки същества и никога няма да загубят своето значение независимо от огромния скок на технологиите в дигиталното ни съвремие.

И в този ред на мисли искам да споделя една мисъл на Оливър Уендъл Холмс: “Ум, който се е развил от нов опит, никога не може да се върне към старите си измерения.” Мисъл, макар и изказана в далечния 19 век, се отнася изключително точно към днешния ден и когато дойде утре, и ние се срещнем отново в аудиториите с колегите си, опитът, който натрупахме в извънредната ситуация, вярвам, ще промени нашите измерения по отношение на разбирането ни за значимостта на здравето, на общуването, на търсенето на пътеки един към друг.

И днес аз Ви приветствам с ентусиазма ви да участвате в този виртуален формат на нашата юбилейна научна конференция и вярвам, че споделеното във Вашите доклади и научни съобщения ще допринесе за развитието и обогатяването на научната мисъл. А днес разбираме колко важна е науката и всяко нейно откритие, за да можем да вървим напред, да се изправяме пред трудностите, да решаваме проблемите и да преодоляваме предизвикателствата. Вярвам, че всяка среща тук – в нашите виртуални секции, всяка обменена идея и мисъл ще обогатят Вашия научен опит, ще дадат начало на нови сътрудничества и проекти. Искрено вярвам, че следващата ни среща ще бъде реална и технологиите само ще допълват личните ни контакти и общуване.

Надявам се всеки да си тръгне оттук зареден с идеи, ентусиазиран от съвместни проекти и впечатлен от виртуалното посещение на Юбилейния научен форум на Тракийския университет!

Успех на всички участници!

* * *
Красимир Вълчев – министър на образованието и науката:

„Особено ми е приятно да Ви поздравя по случай 25-годишнината от създаването на Тракийски университет – Стара Загора. Отбелязваме Вашата годишнина в особено сложно време и в условията на световна пандемия. Висшите училища навсякъде по света са изправени пред предизвикателства, които влияят не само на тяхното функциониране, но и на самата им идентичност. Развитието на информационните технологии и преходът към масово и дори универсално образование, бързо променящият се и отворен пазар на труда обуславят промени и в ролята и функциите на висшето образование. Мисията, профилът и териториалната значимост на Тракийски университет – Стара Загора играят ключова роля за приспособяване към нарастващите и все по-разнообразни изисквания на пазара на труда от високо квалифицирана работна ръка. Искрено се надявам, че новоизбраното ръководство на Тракийски университет – Стара Загора ще осигури необходимите предпоставки, които ще доведат висшето училище до висококачествено обучение, до придобиване на практически знания и умения и формирането на креативен предприемачески и изследователски дух в младите хора. Убеден съм, че усилията Ви ще подпомогнат развитието на Тракийски университет – Стара Загора, ще улеснят решаването на предизвикателства в академичните институции, ще спомогнат за изграждането на конкурентноспособно висше европейско училище. Всички ние си даваме сметка, че днешните преподаватели обучават ново поколение млади хора, които имат широк кръг от интереси в това динамично време. Ето защо преподавателите следва да надграждат своите знания и умения, да имат готовност за повишаване на квалификацията в крак с новостите на времето.

Искам да изразя своето уважение и благодарност към академичния състав, към всички бивши и настоящи преподаватели, към служителите на Тракийски университет – Стара Загора за всеотдайността и високия професионализъм. Мисията на Висшето образование не е просто да дава адекватни знания и умения на младите хора, необходими за пазара на труда, а и да възпитава пътя към икономика, базирана на знанията. На всички вас – студентите, преподавателите и ръководството на Тракийския университет желая здраве, усърдие, дръзновение и професионални успехи. Честит празник!“

* * *
Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите:

„Искам да поздравя всички за 25-годишнината на Тракийския университет, да поздравя всички участвали в неговото създаване преди 25 години, централна и местна власт, всички ръководства на университета, които са направили така, че на днешния ден Тракийски университет да е символ на най-добрите знания в областта на животновъдството в България, а и в земеделието. Ние от Министерство на земеделието, както и земеделската общност, в Тракийски университет виждаме един партньор, с когото преодоляваме заедно предизвикателствата на нашето време. Използвам случая още веднъж да поднеса огромните си благодарности и към ръководството, към преподавателите и към всички, които заедно, рамо до рамо, с Ваша помощ преодоляхме миналата година една от най-големите кризи в нашето животновъдство – африканската чума по свинете. На всички преподаватели, на целия състав на Тракийския университет пожелавам да обучава още и повече млади хора с амбицията и желанието да се развиват в сектор земеделие, с амбицията и желанието да направим по-конкурентноспособно българското земеделие и да стигнем, възстановим и надвишим и най-добрите си постижения в сектора. Категорично смятам, и това не е, защото документи показват приети нормативи, животът го казва – само с науката напред, само въз основа на науката ние можем да имаме постижения в земеделието, които могат да носят дохода удовлетворяващ всички ни и производители, и общество. Пожелавам на Тракийски университет да продължи своето развитие и се надявам, че това партньорство между нас ще продължи и че то ще е в основата на едни много по-добри резултати в новия програмен период, който е на прага ни, разработването на инструментариума, който ще направим заедно в идните месеци. Пожелавам здраве. Новите технологии показват, че няма предизвикателство, с което светът не може да се справи, смятам, че и с това ще се справим и ще продължим напред. Успех на всички, очакваме с нетърпение всички кадри които излизат от Тракийски университет да получат своето развитие при нас в земеделието или в администрацията – имаме крещяща нужда от това. Успех на всички!

* * *
Живко Тодоров – кмет на община Стара Загора:

„Искам да Ви поздравя по случай 25-годишнината от създаването на Тракийски университет – Стара Загора и да Ви кажа от сърце няколко думи. Стара Загора нямаше да бъде същата без Вас, без Тракийския университет, без Вашия труд, нямаше да бъде на това високо интелектуално ниво. Затова ние се гордеем с Вас. Желаем Ви живот и здраве, да продължавате да обучавате младите хора на Стара Загора и на България, така че те да получават необходимите знания, да бъдат достойни граждани на нашата държава и да помагат на Стара Загора да върви все по-нагоре в своето интелектуално и икономическо развитие. На доц. Ярков и ръководството, които са много амбициозни, много работещи – още от началото на своя мандат стартираха едно ново начало за Тракийския университет – пожелавам да продължават в същия дух, да бъдат все така целеустремени и да докажат, че Тракийският университет е сред най-добрите висши учебни заведения в страната. Успех на всички и благодаря на министрите за тяхната подкрепа за нашето Висше учебно заведение, което е уникално за града ни и за България. Разчитаме на Вас да продължим да си помагаме и да го направим още по-добро. Благодаря Ви!“

Пленарен доклад на тема „Иновативни практики и перспективи на висшето образование“ изнесе на Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, а пленарен доклад на тема “Предизвикателства и възможности за развитие на българското земеделие в контекста на новата ОСП. Взаимодействието между държавата и науката“ представи Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите.

В официалната част се включи и проф. д-р дин дхк Живка Овчарова – ръководител на Института по информационен мениджмънт в инженерството на Технологичен институт Карлсруе, Германия, с пленарен доклад на тема „Високотехнологичен регион – Стара Загора“, който бе представен от съавтора на доклада д-р Румяна Грозева – изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора.

Карина Ангелиева – заместник-министър на образованието и науката, се включи в научно направление „Педагогика и психология“ с поздрав и научно съобщение. Там пленарен доклад изнесе проф. Кармел Чефай от университета в Малта, а господата Никола Масино – вицепрезидент на Linear Group, Италия, Самир Лигата – технически директор на Team Media, Босна и Херциговина, съвместно с Красимир Терзиев от съвета на настоятелите на Тракийски университет представиха пленарен доклад на тема „Иновации и тенденции в телекомуникационния сектор в 21 век и тяхното приложение и въздействие в образованието“.

Над 330 души от български и чуждестранни университети участваха в конференцията, която се проведе в 7 научни направления: Ветеринарна медицина, Аграрни науки, Медицина и биомедицински науки, Обществено здраве и здравни грижи, Педагогика и психология, Бизнесът и развитието на регионите, Технически науки.

#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн