България ускорява производството на БЦЖ ваксина и имуноглобулини

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
_Bulgaria 300Правителството ще подкрепи финансово инвестиционните проекти, разработени от БулБИО, които ще допринесат за развитието на потенциала на дружеството и ще спомогнат за това българската държава да бъде още по-подготвена в бъдеще в борбата с инфекциозните заболявания. Това стана ясно при посещението на министър-председателя Бойко Борисов, който заедно с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на финансите Владислав Горанов беше в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБИО. „Добре е да направим тази инвестиция и да утроим на практика капацитета. Важни са иновациите и новите технологии. В най-кратки срокове ще финансираме тези програми“, заяви премиерът Борисов и изтъкна, че в този сектор сме се доказали в цял свят.

Директорът на дружеството Румен Кофинов представи пред министър-председателя трите инвестиционни проекта, които разработва БулБИО. Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз. Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти – имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне. Кофинов поиска съдействие от страна на министерството на земеделието, храните и горите, като изтъкна, че това производство е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, страната ни ще може да излезе на световните пазари и за кратко време ще възвърне направената инвестиция.

Директорът на БулБИО специално благодари на правителството за оказаната подкрепа, благодарение на която е осигурена важна субстанция за лекарство в помощ на борбата срещу COVID19, което дружеството е в процес на разработване, след като е придобило лиценз. Кофинов отбеляза още, че БулБИО притежава европейски сертификат за добра производствена практика и лиценз от СЗО. Във връзка с извънредното положение дружеството е придобило и лиценз за търговия на едро с лекарства и предпазни средства. Директорът добави също така, че дружеството е в стабилно финансово състояние.

Българите трябва да знаят това, което днес се предлага. Това са неща за настоящето и бъдещето, които не знаем кога могат да ни потрябват“, подчерта премиерът Борисов. Министър-председателят даде пример с настоящата пандемия от COVID19, която е оказала влияние върху целия свят и е причинила човешки жертви.

Бул Био – НЦЗПБ ЕООД е търговско дружество, 100% държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването. Производствената номенклатура обхваща повече от 500 вида продукти. В резултат на научноизследователската и развойна дейност на специалистите на компанията са внедрени нови технологии, отговарящи на най-високите изисквания на международните стандарти. Компанията успешно изпълнява имунизационната програма в България с високоефективните си ваксини. Дружеството има над 130-годишна история.
#

svz

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн