С лигнитните въглища от Мините ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ произведе 14% от електроенергията в страната за първия месец от извънредното положение

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
TPPТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ разчита изключително на местни суровини за производството си, включително на лигнитните въглища, добити от “Мини Марица-изток”. С тях като гориво централата е осигурила 14% от произведената електроенергия в страната за периода 13 март – 12 април 2020 г., като продължава да допринася за гарантирането на сигурността и стабилността на енергийната система на България в периода на извънредно положение, въведено заради епидемията от COVID-19.

„Въпреки обявеното извънредно положение мощностите на централата ни работят надеждно. Високият професионализъм и дисциплина на нашите служители ни дава увереност, че разполагаме с нужното, за да преминем през тези времена на изпитания за енергийния сектор, икономиката и цялото българско общество“, заяви Красимир Ненов, изпълнителен директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

С оглед на заплахата от COVID-19 „КонтурГлобал Марица Изток 3“ въведе строги мерки за сигурност, които се спазват от всички служители работещи на територията на централата. Сред тях са постоянна дезинфекция, раздаване на предпазни средства на персонала, ограничения за достъп на външни лица и осигуряване на безопасно физическо разстояние. Централата е разработила авариен план за работа при съществени промени в епидемиологичната обстановка в страната, които налагат да продължи дейността си в режим на изолация. За целта е подготвена специална сграда, в която при необходимост могат да бъдат настанени доброволци от експлоатационния персонал, като им се осигури изхранване и подходящи битови условия.

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е сред представителите на отговорния бизнес у нас, които дариха средства за борбата с COVID-19 на територията на България. Централата се включи във Фонд „Обединени срещу COVID-19” заедно с още 21 компании, фондации и физически лица и дари сумата от 100 000 лева за закупуване на медицинска апаратура, предпазни средства и консумативи, необходими на медицинските лица, борещи се със заразата на първа линия.

“КонтурГлобал Марица Изток 3″ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда годишно 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн