Под патронажа на Мария Габриел започва първият Европейски хакатон “ЕС срещу вируса”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
EKПод патронажa на българския еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, в периода от 24 до 26-ти април ще се проведе първият Европейски хакатон* #EUvsVirus. Инициативата ще предостави възможност на иноватори, учени, програмисти, да предложат иновативни решения в борбата срещу коронавируса.

“Екипите ще работят в продължение на 48 часа и ще предложат решения, свързани с кризата – например с проблемите, пред които е изправена здравната система, икономиката, грижата за хора в уязвимо положение. Идентифицирали сме шест области: здраве и живот, икономическа дейност, социално и политическо сътрудничество, дистанционни методи за работа, дигитални финанси, предизвикателства в областта на гражданската защита или осигуряване на хранителната верига”, информира българският еврокомисар.

Към момента са регистрирани 11 000 участника от целия ЕС – представители на неправителствения сектор, бизнес организации, болници, университети, научни организации. Участниците с най-добри предложения ще бъдат поканени да се присъединят към платформата на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ). Тя ще им предостави достъп до инвеститори, фондации и други възможности за финансиране.

“В тази извънредна ситуация имаме нужда от спешни решения за новите предизвикателства, пред които сме изправени. Насърчавам всички иноватори, учени, хора с идеи, да предложат иновативни решения в борбата срещу коронавируса и да се включат в европейския хакатон. Тази инициатива е още един начин да обединим талантите на Европа за защита на здравето и живота на хората”, коментира комисар Мария Габриел.

За регистрация и повече информация: https://euvsvirus.org

——————-

Хакатонът е технологично събитие за разработване на софтуерни проекти, свързани с технологиите, познато още като хак ден, хак фест или код фест.
#jtdv
gerb

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн