Коронавирус: в Италия се изпращат медицински екипи на ЕС

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
EKЕкип от европейски лекари и медицински сестри от Румъния и Норвегия, изпратен чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, се отправя незабавно към Милано и Бергамо, за да помага на италианския медицински персонал в борбата срещу коронавируса. Също така чрез Механизма Австрия дарява на Италия над 3000 литра дезинфектант. Комисията ще координира и съфинансира тази европейска помощ.

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: Тези медицински сестри и лекари, които напускат домовете си, за да помогнат на колегите си в други държави членки, са истинското лице на европейската солидарност. Цяла Европа се гордее с вас! Комисията прави всичко, което е по силите й, за да помогне на Италия и на всички държави членки в този момент на голяма нужда. Янез Ленарчич, комисарят, отговарящ за управлението на кризи, заяви: Благодаря на Румъния, Норвегия и Австрия за това, че оказват помощ на Италия в момент, който е толкова труден за целия континент. Именно това е солидарността на ЕС в действие. Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации работи денонощно с всички държави членки, за да гарантира, че помощта се насочва натам, където е най-необходима.

Наред с това Италия задейства спътниковата система „Коперник“ на ЕС, за да картографира здравните заведения, както и публичните пространства по време на извънредната ситуация, свързана с коронавируса.

Италия получи в понеделник и доставка на лични предпазни средства, координирана чрез Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации. Няколко държави-членки на ЕС също изпратиха на Италия предпазни средства като маски, защитни гащеризони и апарати за вентилация, и приеха италиански пациенти за лечение на своя територия.

Контекст
Част от норвежкия медицински екип вече беше изпратен чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, на който Норвегия е пълноправен член, през декември миналата година да се бори с епидемията от дребна шарка в Самоа.

Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации е основен елемент на Механизма на ЕС за гражданска защита и координира предоставянето на помощ за засегнати от бедствия държави, например хуманитарни доставки, експертни познания, екипи за гражданска защита и специализирано оборудване. Центърът осигурява бързото изпращане на спешна подкрепа и действа като координационно звено между всички държави — членки на ЕС, и шестте други държави участнички, засегнатата държава, както и експерти в областта на гражданската защита и хуманитарната помощ.

(Европейска комисия – Съобщение за медиите)
#jtdv
gerb

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн