Асоциацията на земеделските производители: Приетите от правителството специални мерки в земеделието са глътка въздух за сектора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
AZPBАсоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) изразява пълната си подкрепа към приетите мерки за обезпечаване на работата на фермерите и преработвателите за бързо преодоляване на кризата, породена от разпространението на COVID-19. В последната седмица от земеделската организация отправиха няколко конкретни искания към Оперативния национален щаб и компетентните органи, част от които бяха приети своевременно.

След предложение на АЗПБ безработните лица ще могат да работят временно в селското стопанство на трудови договори, като за тази цел няма да бъдат лишени от обезщетенията си за безработица. Друго предложение на асоциацията, което бе подкрепено от над 40 браншови организации, а впоследствие и от правителството, включва специален статут на карантиниране за земеделските работници, което ще гарантира непрекъснатост на цикъла на работа. Заповед на министъра на здравеопазването вече дава им статут на “критични работници” заедно с медицинския персонал.

АЗПБ приветства и предложението на Министерството на земеделието, храните и горите във връзка с задължението на търговските вериги магазини да осигуряват специализирано пространство за основни групи български храни, произведени от регионални земеделски производители. От земеделската асоциация са убедени, че мярката за отварянето на фермерските пазари е глътка въздух за земеделските производители. Организацията припомня, че само преди няколко дни хиляди фермери бяха изправени пред опасността да изхвърлят продукцията си, заради липса на реализация.

Дни след апела на над 40 организации от Националния земеделски форум, по инициатива на АЗПБ, министърът на здравеопазването издаде нареждания за безпрепятствен достъп през контролно-пропускателните пунктове с цел изпълнение на служебните им задължения за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи.

От асоциацията оценяват положително думите на премиера Бойко Борисов, който се обяви против отварянето на европейски граници за сезонни работници, тъй като това повишава риска от разпространение на коронавирус.

“Благодаря на правителството, Оперативния щаб и Министерството на земеделието, храните и горите, че удовлетвориха част от нашите предложения за специални мерки за сектора. Ако това не се беше случило и не бяхме предприели съответните действия, щяхме да бъдем изправени пред опасността магазините да останат празни”, сподели председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

По думите му реакцията на държавата е била мигновена. “В петък направихме предложенията и още в същия ден от МЗХГ бе подготвен проектозакон”, допълни той. Благодарение на това хиляди безработни граждани, ще могат да подписват доброволни договори за работа в земеделието, като в същото време няма да им бъдат спирани помощите от бюрата по труда”.

“Критиките, че предложените от нас мерки са недемократични, са опит за популизъм и привличане на евтино медийно внимание на фона на разгаряща се световна криза. Истината е, че медии, които се смятат за безпристрастни, направиха свободни журналистически интерпретации, без да прочетат официалните предложения на АЗПБ и без да ни потърсят за коментар за разяснение на нашите предложения”, каза още Върбанов.

Председателят на АЗПБ увери, че земеделските стопани са готови и за пика на разпространението на заразата. “Инвестирали сме в предпазни средства и дезинфектанти, а обектите имат специален режим на достъп, който се спазва стриктно”, добави той.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн