Община Стара Загора пое таксите за детски ясли и градини до 13 март, вдига заплати на работещи. Детската кухня, патронажът и диетичният стол – безплатни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1674Политическите сили в Стара Загора се обединиха в условията на криза са се обединили и предлагат общински социално-икономически мерки за облекчаване на финансовото бреме върху част от уязвимите групи старозагорци.

По време на днешната онлайн пресконференция на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, председателя на Общинския съвет Мария Динева и водачите на двете най-големи групи в Общинския съвет – Диян Димитров на ГЕРБ и проф. Иван Върляков на БСП, беше съобщено следното:

Диян Димитров: от 1-ви до 13-ти март (това е периодът, в който са приемали деца), такси за детски ясли и детски градини няма да се дължат. Внесените онлайн от родителите такси ще бъдат приспаднати от следващия период. Незаплатените до момента такси за времето от 1 до 13 март ще бъдат поети от общинския бюджет.

Всеки от работещите в Детската млечна кухня, Социалния патронаж и Диетичния стол – това са хора, работещи на първа линия – ще получи увеличение от 100 лева чисти над заплатите. На общинското дружество “Мересев” ще бъде поръчано ушиването на 5000 маски за около 9000 лева, които ще бъдат раздадени по селата от кметските наместници, както и на социално слаби хора в града.

На следващ етап ще трябва да се преодоляват икономическите последици от кризата, каза Диян Димитров и призова работодателите да запазят максимално повече брой работни места. Печалбите на фирмите са на второ място сега.

Общо направените предложения за нови социални мерки в рамките на Общинския съвет са били над 20 на брой, но много от тях са отпаднали поради лимитирания характер на местния бюджет, каза Диян Димитров. Калкулацията на всички социални разходи по време на извънредното положение се очаква да бъде направена в края на май.
за
Иван Върляков съобщи, че падат и таксите за Детската млечна кухня от 1 април до края на епидемията, за Диетичния стол (от 1 март до края на извънредното положение) и Домашния социален патронаж (от 1 март до края на мерките срещу епидемията). Които са платили, ще им бъде приспаднато от следващ период. Ще се набират ползватели на услугите на тези три институции до изчерпване на капацитета. Обединението, което направихме, бе с ясното убеждение, че първо трябва да поставим в списъка тези, които са най-нуждаещи се. Не е възможно, за съжаление, да бъдат обхванати всички.

“Имахме очаквания от държавата за някои средства, за да можем по-ясно да се планираме в периода, оставаме с тези очаквания, но нашата работа – на Общината – дотогава ще продължи в тази социална посока – интереса на гражданите и приоритети съобразно възможностите на Общината”, каза Иван Върляков.

Мария Динева: На 30 април ще се проведе редовно заседание на Общинския съвет. На него ще бъдат гласувани направените социални предложения. Приемаме тези мерки за социално слабите и възрастните хора, но не сме спрели да мислим и за малкия и среден бизнес. Никой от нас не знае докога ще продължи извънредното положение.

Кметът Живко Тодоров обобщи: Човекът остава като център на фокуса и вниманието на Община Стара Загора, видно от приетите мерки с участието на политическите сили. Предложенията на ГЕРБ, Народен съюз, БСП и другите групи са много конструктивни, в духа на това, да се постигне реален резултат. Понеже хората обичат цифри, отсега можем да кажем, че на този етап ще бъдат необходими над 300 хиляди лева за компенсиране на промените, които се правят сега. Ако се наложи, ще се съберем отново и ще мислим как да продължим. Неяснотите са много относно това, докога ще продължи извънредното положение.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн