7 пациенти с коронавирус са диагностицирани в Старозагорска област. 4-ма се лекуват в момента, 247 остават под домашна карантина.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
04Онлайн пресконференция с участието на зам.-кмета Милена Желева, зам.-председател на Общинския оперативен щаб, директора на УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович” проф. д-р Йовчо Йовчев и директора на РЗИ д-р Станко Станков се състоя от 11.00 часа в Община Стара Загора.

7 души са диагностицирани с коронавирус досега в Старозагорска област. 4-ма от тях се лекуват в момента в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович”. Един пациент е изписан вчера след две отрицателни проби – това е първият пациент, който беше диагностициран (от Казанлък). Има 1 починал на 81 г. Неговият син е под домашна карантина. Още трима със съмнения за коронавирусна инфекция са хоспитализирани към снощи (събота), съобщи проф. Йовчев. Взети са им проби, до довечера резултатите им ще бъдат ясни. Двама близки на пациента от Малка Верея са диагностицирани с коронавирус, те остават на домашна карантина, без клинични изяви или симптоматика, която да налага да бъдат хоспитализирани.

В УМБАЛ “Киркович” са налични 9 респираторни апарата и 21 анестезиологични апарата, които могат да извършват същата дейност като респираторите. Още три респиратора се очакват в началото на идната седмица. Един респиратор е преместен в Клиниката по инфекциозни болести. При нужда там ще бъдат пребазирани още колкото е необходимо респиратори. В големия корпус ще останат респиратори за лечението на планови пациенти. Единствените затворени звена са Клиниката по кожни болести и Отделението по физиотерапия. Преструктурирана е дейността на отделението по УНГ. Всички други звена работят в щатен режим.

Изследван е персоналът, който е бил контактен с първите трима пациенти с коронавирус – това са част от екипите на Спешно приемно отделение на УМБАЛ, част от рентгенолозите, които са извършвали рентгенографията на пациентите. Всички проби са отрицателни. Изследван е и целият екип на Ендокринологичната клиника. Днес или утре се очакват резултатите и след дезинфекция отделението ще поднови работата си в понеделник или вторник. Общият брой на специалистите по анестезиология и реанимация в УМБАЛ “Киркович” е 12, специализантите с над 3-годишен трудов стаж, които извършват 90% от дейността на специалистите, са 7. Така че общият брой на анестезиолозите-реаниматери в УМБАЛ и в областта като цяло е 19 души, и е най-голям в Югоизточна България. Медицинските сестри в реанимацията са 27, те работят на смени.

Да се спазва 1,5-2 метра отстояние един от друг, да се използват личните предпазни средства и да се извършва засилена дезинфекция, напомни проф. Йовчев. “Много ви моля, не създавайте фалшиви новини – апелира той. – Невярната информация в социалните мрежи води до допълнително психично натоварване у хората със здравословни проблеми. Всички, дошли в УМБАЛ “Киркович” с оплаквания, няма да бъдат върнати при потърсването на лекарска помощ от тяхна страна. УМБАЛ не преостановила дейността си, има осигурени екипи, има достатъчно бързи тестове за тези, които се притесняват. Има и достатъчно PCR-тестове. Досега с тях са изследвани 147 души, други над 100 – с бързи тестове. Очаква се доставката на още 500 PCR-теста. Без никакви оплаквания обаче е безсмислено хората да настояват да им бъде направен тест, това води само до финансови разходи у желаещите, при това тестът няма да даде никакъв резултат. Тестове се правят само и единствено при наличието на температура, кашлица, болки в корема (с или без разстройство). Не става с “Може би съм болен”, предупреди проф. Йовчев.

Д-р Станков: В момента в Старозагорска област има 247 поставени под домашна карантина граждани. Общият им брой досега е 832-ма, като повечето вече са извън 14-дневния срок. Наблюдението е активно, всекидневно екип на полицията ги проверява по домовете изборно или им звъни. Двама души – синът и съпругата на лекуван от коронавирус пациент в УМБАЛ, са с положителен PCR-тест, но остават в дома си, тъй като не са проявили клинична картина и нямат никакви оплаквания. Звънят им и от РЗИ. Под 14-дневна карантина се поставят всички, влизащи в България от чужбина, не само от Италия и Испания. Броят на починалите в България е най-малък в Европа, което е индикатор за действеността на взетите мерки.

В старозагорското Бюро по труда към 3 април са регистрирани 754 безработни. 120 души заявяват и се снабдяват по домовете с топла храна от Диетичния стол, има възможност Община Стара Загора да увеличи помощта за тези хора като количество, съобщи зам.-кметът Милена Желева. За снабдяване с лекарства и с най-необходимите продукти по домовете се обаждат все повече възрастни старозагорци. Доставката им до вратата на заявителите се осъществява от служители на Общината. Броят на тези поръчки расте с всеки изминал ден. Социалният патронаж подпомага още над 350 души, броят им също има възможност да бъде увеличен. Телефоните на Община Стара Загора отговарят и в събота, и в неделя, за да се отговори на нуждите на възрастните хора. 60 души от Общинска охрана и от Инспектората на Община Стара Загора, както и служители на МВР при сигнал на тел. 112, извършват контрола по спазване на общинските заповеди за разхождането на кучета и събирането на повече от двама души на обществени места и всичко останали. Записаните до момента доброволци са 40 на брой. Община Стара Загора все още не се е възползвала от тяхната помощ, тъй като все още се справя със собствени сили – става въпрос за автомобилите и групите, които пазаруват на възрастните хора и разнасят храната и покупките до домовете им. В петък от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите отново са заявили своята готовност да се включват в тези екипи напълно безвъзмездно, ако това се наложи. Продължава и усилената дезинфекция на обществените пространства в Стара Загора. При необходимост степента на обработка на площите може да бъде завишена.

“Призоваваме хората към разум по Великден. Всеки иска да бъде със семейството си, но в момента най-важното е да запазим човешкия живот” – апелира Милена Желева.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн