Живко Тодоров призова старозагорските фирми и по-заможни граждани към дарителство в помощ на хората в нужда

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
прес2IMG_1642-2“Как да помогнем на хората в нужда” – това бе темата на днешната онлайн пресконференция на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Хора в неплатен отпуск, освободени от работа, семейства и самотни родители с малки деца, изпитващи липса на доходи вследствие на мерките срещу коронавирусната пандемия и други материално затруднени граждани, пострадали от мерките срещу коронавируса, ще бъдат подпомагани от благотворителната дейност на “Сдружение Брат за брата”, стана ясно от неговите думи.

“Не може да стоим безучастни и да наблюдаваме отстрани събитията. Затова си подаваме ръка с младите хора от старозагорското Сдружение “Брат за брата” – каза кметът. – В рамките на сдружението ще се съберат пари. Аз също ще направя дарение в сметката на сдружението, която ще бъде обявена, и ще разговарям за подкрепа с познати, приятели, хора от бизнеса. След което ще се направи съответната организация, така че на хора, които наистина имат нужда и са изпаднали по някакъв начин вследствие на кризата с коронавируса, да им се осигуряват продукти и да се покриват необходимостите им. Призовавам всички с повече доходи, с повече възможности и които във времето са натрупали по-солиден капитал, да подпомогнат благородната кауза в помощ на хората в нужда, на които в момента няма кой да помогне, освен местната власт и местната общественост.”

Телефонът, на който ще могат от понеделник да се обръщат гражданите, е 0884 06 24 98. На него ще има представител на Сдружение “Брат за брата”. Те ще бъдат позиционирани на първия етаж в Общината, кабинет 2, и ще получават сигналите. “В рамките на комисията, която ще бъде направена в сдружението, ще бъдат директорът на “Социално подпомагане” Павлина Делчева, която ще съдейства за отсяването на кандидатите, които имат нужда. Отсяване ще е необходимо, тъй като както при всяка благотворителна инициатива, и сега ще има хора, които ще се опитат да злоупотребят по някакъв начин. Жители на кв. “Лозенец”, изпаднали в нужда, ще могат да се обръщат към друга подобна организация” – каза още кметът.

Кампанията по набирането на средства за инициативата започва от днес. Набирането ще се извършва по банковата сметка на сдружението. Тя е следната:

Клон: ПИБ – гр. Стара Загора
IBAN BG57FINV91501217430192
BIC FINVBGSF
Титуляр: БРАТ ЗА БРАТА – СТАРА ЗАГОРА
Основание за плащане: Дарение – коронавирус

Членове на сдружението “Брат за брата” са стотици старозагорци – хора безпартийни, от гражданския сектор. Никой от тях не е обвързан нито с Общината, нито с определена партия. Те ще могат да контролират начина, по който се изразходват набраните средства, заедно с цялата комисия, в която ще влязат и други обществени представители от града. “Сигурен съм, че те ще осигурят пълна прозрачност. Вярвам на 100 процента, че техните цели са идеални и че ще се включат в тази инициатива. А гражданите, които имат нужда от тях, от понеделник могат да ги търсят на телефона, който обявих. Те ще го пуснат и на Фейсбук страницата си, ние ше го пуснем и в сайта на Общината” – допълни Живко Тодоров.

Кандидатстващите за помощ най-напред те трябва да позвънят по телефона и да си уговорят среща с комисията. Ще се допуска по един човек в рамките на 20 минути. Хората трябва да носят документи за освобождаване от работа, за неплатен отпуск и т.н.

“И на нас не ни е лесно, и нашите бизнеси не работят. И ние справяме както можем. Тъкмо затова искам да правим разлика между политиката и добрата кауза в днешното време” – заяви председателят на Сдружение “Брат за брата” Антон Лазаров. Той уточни, че всеки ден на страницата на сдружението ще се публикува информация какви са постъпленията и ще се обяснява за какво са похарчени парите. Всичко ще е с документи. В страницата е посочен и личния телефон на Антон Лазаров за връзка с гражданите. Той призова младите старозагорци към съпричастност с благородната кауза в този труден момент.

Отделна пресконференция ще бъде направена през следващата седмица за мерките, които Община Стара Загора и Общинският съвет ще вземат във връзка с кризата.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн