Как да харчим разумно?

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Омръзна ли ви да живеете от заплата до заплaта? Да нямате финанси за неотложните неща в живота си? Ние сме преживели същото, за това решихме да дадем няколко съвета, с които можете да оптимизирате разходите си. Виж кои са те:

Източник: Pixabay

Източник: Pixabay

Създайте бюджет
Проследете разходите и приходите си, за да получите точна картина на финансовото си състояние. Запазете разписки или запишете покупките си на телефона, докато ги правите. Преглеждайте сметките си всеки месец и добавете тези разходи към бюджета си. Организирайте своите покупки по категории (храна, дрехи, забавления и т.н.). Категориите с най-високи месечни суми (или месечни суми, които смятате за изненадващо високи) може да са добри цели за спестяване на пари. След като проследите покупките си за известно време, създайте месечен (или седмичен) лимит за всяка категория. Уверете се, че общият бюджет е по-малък от доходите ви за този период, като имате достатъчно остатък за спестявания, ако е възможно.

Източник: Pixabay

Източник: Pixabay

Подарете си награда
Това може да звучи парадоксално (не е ли това да купувате нещо, от което не се нуждаете?). Експертите твърдят, че е по-лесно да поддържате целите си за разход, ако си давате неочаквана награда. Обичате футбол? Купете си автобиографията на любия футболист. Миналата година излезе от печат книгата„Лионел Меси и изкуството да живееш“ Тя неслучайно е толкова популявна сред феновете на каталунците. Барселона е сред отборите, които са фаворити за спечелване на шампионска лига тази година. Надеждите, че испанският тийм ще бъде на финал, са подкрепени от футболните залагания в тяхна полза. Заслужава си да наградите себе си като видите от къде е тръгнал техният звезден нападател и как с малко е постигнал много. Историята му може да ви служи за пример: когато човек има малко и е обезверен, той включва всичко свои умения и креативност, за да превърне къщата в замък.

Планирайте своите покупки предварително
Вземането на решения за момента може да създаде балон за вашите разходи. Напишете какво трябва да купите, докато сте спокойни и у дома. Направете предварително пътуване, преди да отидете на истинското си пазаруване. Обърнете внимание на цените на няколко алтернативи в един или повече магазина. Върнете се у дома, без да купувате нищо и преценете кои продукти да закупите във втората си „истинска“ експедиция. Колкото по-фокусиран сте и колкото по-малко време прекарвате в магазина, толкова по-малко ще харчите. Ако сте мотивирани да разглеждате всяка покупка като важно решение, ще вземете по-добри решения.

Източник: Pixabay

Източник: Pixabay

Съвет: Не приемайте безплатни проби и не опитвайте нещо само за забавление. Дори и да не планирате да го закупите, опитът може да ви убеди да вземете решение сега, вместо да го обмислите внимателно предварително.

Ние вярваме, че парите не бива да бъдат цел, но с правилното им разпределяне можете да постигнете чудеса. Ситуациите, в които оставаме със себе си, и не позволяваме на никой друг да се намесва в личните ни решения и приоритети, са ценни за нас, защото именно така си даваме сметка кое е значимо и кое е излишно. Направете си експеримент и запишете на един лист всички неща, без които не можете. А сега го смачкайте и изберете само 10 от тях. Направете ревизия на желанията си и светът ще бъде ваш!
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн