Чети и се снимай – забавният 15-ти Маратон на четенето, подготвен от Библиотека „Родина”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Biblioteka Rodina znakЖивотът е непредсказуем и това е негово константно качество, но екипът на Библиотека „Родина” в Стара Загора вече има план как да се справи с поредната му провокация. Извънредното положение у нас императивно отмени масовите публични прояви в пролетния културен календар на Стара Загора. Но същевременно стимулира екипа в „Родина” да впрегне креативността си.

Тази пролет е изпълнена с чудесни, знаменателни празници – освен, че на Благовещение се отбелязаха 160 години от основаването на библиотеката ни, предстои 15-то юбилейно издание на Маратона на четенето „Четяща Стара Загора 2020 г.”. За наше съжаление, няма как да съберем заедно куп деца и възрастни в тази усмихната и цветна проява на почит към най-хубавото и смислено интелектуално занимание – четенето. Но в никакъв случай няма да се откажем да измислим друг начин да проведем любимия си маратон!

И имаме следното предложение към вас, скъпи малки и големи, но млади по дух любители на четенето. В тези дни на принудително ограничаване на излизането и разходките навън, всички вие със сигурност ще отделите повече часове да разгърнете търпеливо очакващите ви на лавиците книги. Да си припомните любими и позабравени страници, стихотворение, което някога сте учили наизуст, творчеството на някой нашумял автор, последен хит в социалните мрежи. Или пък просто да посегнете към онези две книги, които сте си купили, за да се възползвате от някое изгодно намаление в книжарницата, но те досега са отлежавали на нощното шкафче. Огорчаващо е, че ни се наложи да спазваме физическото дистанциране, но това ни дава повече време за разгръщане на хартиените страници.

И ние от Библиотека „Родина” апелираме към своите читатели и към всички почитатели на четенето. Моля, четете и го демонстрирайте на всички нас! Така ще отпразнуваме 15-ото издание на Четяща Стара Загора, като още повече разчупим лежерния регламент за участие. Всеки старозагорец – от най-малките и едва сричащите до най-възрастните, може да прочете на глас страница от свой любим класически роман, пасаж от модерен, съвременен автор или пък стихотворение, като се запише как го прави. Всеки разполага с модерен телефон, с който сам или пък с помощта на друг от семейството може да запише кратък видеоклип на четенето. Тези записи – с молба да бъдат не по-дълги от 3-5 минути, изпращайте на е-mail: lib@rodina-bg.org или като съобщение на страницата ни във facebook – https://www.facebook.com/LibraryRodina!

Както всяка година, Маратонът на четенето ще продължи през целия месец април и започва от втори, когато е Международният ден на детската книга и рожден ден на датския писател и поет Ханс Кристиан Андерсен.

Ние от Библиотека „Родина” много искаме да видим вашето настроение и креативност, скъпи старозагорци, така че очакваме вашите видеоклипове! И ви пожелаваме много часове, прекарани в уют и увлекателно четене – безценна инвестиция за бъдещето. Бъдете здрави и останете у дома!
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн