Въвеждат вечерен час в Старозагорска област. Затварят кучешките градинки, затягат мерките в защита срещу коронавируса в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
55647Със заповед, която ще бъде оповестена до края на днешния ден, от 21.00 до 5.00 часа се въвежда вечерен час в Старозагорска област, съобщи областният управител Гергана Микова на съвместна онлайн пресконференция с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и директора на МБАЛ “Проф. Ст. Киркович” проф.д-р Йовчо Йовчев. Изпълнението на тази заповед ще бъде възложено на ОДМВР – Стара Загора и на всички общини.

“Призовавам за повече отговорност хората, които са навън. Мерките ни ще бъдат реципрични на това, което става на улицата – заяви кметът. – Щом като след всичко казано все още има хора, които нарушават взетети мерки, ще има глоби навсякъде. С директора на полицията говорихме, че и в кв. “Лозенец” ще бъдат затегнати мерките, с акцент върху лицата, които нарушават разпоредбите. Бъдете сигурни, че контрол ще има навсякъде. Виждам много млади хора, които през последните дни публикуват в социалните мрежи снимки от парковете в Стара Загора. На никого не е приятно да си стои вкъщи, но нека спазваме правилата, за да спасим човешки животи” – допълни Живко Тодоров

Кметът съобщи още, че днес ще бъдат затворени всички кучешки градинки в Стара Загора. Защото кучетата се използват от някои да обикалят целия град. Кучетата ще се разхождат около блока, на каишка. “Съжаляваме за тази мярка, но няма как иначе да се справим със ситуацията” – каза кметът.

Д-р Йовчев сподели, че лични предпазни средства – облекла и маски, са осигурени в МБАЛ. Медикаментите и консумативите за лечение на коронавирусното заболяване са налични. 2/3 от колектива на болницата е оставен по домовете.

На 25 март е приет пациент със захарен диабет и двустранна пневмония, съобщи д-р Йовчев. Доказано е, че той е носител на коронавирус. Целият екип на клиниката, който е бил контактен с него, е изследван, чакат се резултатите, а всички медици от екипа остават в 14-дневна карантина.

Още 9 респиратора и 2 анестезиологични машини ще бъдат доставени в УМБАЛ “Киркович” благодарение на направените от редица фирми и лица дарения.

Инфекциозна клиника е на 2 етажа. Разделена е на две. Всеки пациент с коронавирус разполага със собствена баня и тоалетна. Създадената организация е на необходимото ниво.

Д-р Станимир Станков, директор на РЗИ – Стара Загора: Маските са необходими, за да не излъчват вирус в околното пространство здравите вирусоносители.

Досега Общинската полиция е образувала 38 административно-наказателни производства – 36 за посещение на парковете, предимно в парк “Митрополит Методи Кусев” (Аязмото) и 2 срещу управители на търговски вериги за неспазване на задължителното отстояние между клиентите. Образувани са и 7 досъдебни производства за неспазване на карантинните мерки, както и едно на КПП за неизпълнение на разпоредбите на контрольорите, съобщи секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

*  *  *

Община Стара Загора затяга мерките за ограничаване на коронавируса

IMG_1609-2IMG_1613От днес се затварят за посещение и ползване  всички градинки, обособени за разходка на домашни любимци, намиращи се на територията на община Стара Загора. Това съобщи по време на онлайн пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той обясни, че всички собственици на кучета ще могат да ги извеждат на разходка единствено и само около мястото, където живеят. Причината за налагането на тази мярка е системното нарушаване на заповедта за посещение на паркове и градинки под предлог за разхождане на домашен любимец.

От думите на Тодоров стана ясно, че се подготвя заповед , в която ще бъде забранено струпването на едно място, извън дома, на повече от двама възрастни. Той даде за пример събиращи се на групи ученици или работещи, които не оценят риска от евентуално заразяване. „След като вирусът е в България, а вече е и в Стара Загора сред всички нас – ние вече трябва да се съобразяваме с мерките, които специалистите и лекарите налагат. Правилата са такива и това е единственият начин да се справим с този тежък казус. Всички трябва да бъдем солидарни и да пазим както себе си, така и околните“, каза още градоначалникът.

След  регистриране на първи случай на заболял от  COVID-19 на територията на община Стара Загора ще бъде удвоено обеззаразяването на града, уточни кметът. „Ще се извършва редовно миене на улиците със специални препарати. Кварталът, от който е лицето, доказано заболяло от коронавирус, също ще бъде третиран. Подобни действия ще бъдат извършвани и в жилищния вход, където живее, като целта е да бъде направена пълна дезинфекция“, допълни Тодоров.

Сред присъстващите на пресконференцията бе и директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев. Той обясни, че пациентът диагностициран с COVID -19 е приет на 25 март в Клиниката по eндокринология със захарен диабет. Към момента е преместен в Инфекциозна клиника като са направени проби на всички контактни с него медицински специалисти. Резултатите се очакват в края на деня.

Живко Тодоров разясни, че всички собственици на апартаменти, част от етажна собственост, имат ангажимент да поддържат общите площи. “В момента има налични дезинфектанти в търговската мрежа, всички граждани трябва да се грижат за собствеността си. Ние като община се стараем за пълно обеззаразяване на всички общински площи и територии“.

Към момента не се предвижда премахване на пейките от обществени места – „не може да разрушаваме инфраструктурата на града, за да може да се дисциплинират хора“, подчерта Тодоров.

По време на пресконференцията стана ясно още, че има наложени 38 Административно-наказателни постановления  за нарушаване на извънредните мерки. “36 от тях са за посещение на паркове и градинки, констатирани са два случая, при които в търговски вериги не са били спазени предписанията за отстояние между чакащи на опашка клиенти “, съобщи секретарят на Общината Делян Иванов. Той представи данните и за образувани 8 досъдебни производства – като 7 от тях са за неспазване на наложена карантина, а едно е за неспазване на разпореждане на служител на КПП. „Ще бъдем безкомпромисни към всички, които се опитват да заобикалят или нарушават правилата“, категоричен бе кметът на Стара Загора. В старозагорския кв. „Лозенец“ ще бъдат завишени мерките и ще се извършват редовни проверки на лица, които нарушават правилата.

Градоначалникът обясни, че към момента са проведени разговори с всички по-големи групи в Общинския съвет, за да могат да бъдат набелязани мерки за подпомагане на най-нуждаещите се граждани и най-уязвими групи.

За пореден път беше повдигнат и въпросът за временното преустановяване на работата на Автогара Стара Загора като целта е да бъде намален пътникопотокът от хора, които пътуват от едно населено място в друго и те да се насочат към по-малки превозни средства. „Нека всички бъдат солидарни, че се намираме в извънредно положение“ – апелира Тодоров. Той обясни, че спирането на междуселищните линии на обществения транспорт, както и редуцирането на градските автобусни и тролейбусни такива, има за цел да ограничи струпването на много хора на едно място, за да се запази здравето им.

Сред присъстващите беше и областният управител Гергана Микова, която обясни, че „до края на деня ще бъде издадена заповед, в която ще бъде наложен вечерен час за жителите на област Стара Загора. „Ще бъде забранено придвижването на хора от 21,00 часа до 05,00 часа, освен в случай на придвижване от и до работно място или при нужда от медицинска помощ. За спазване на заповедта ще съблюдават органите на МВР и самите общини“, разясни Микова.

Живко Тодоров благодари на всички, които в този момент на нужда даряват и помагат на най-нуждаещите се и апелира към съпричастност и отговорност.

В помощ на всички граждани, които търсят информация, на официалния сайт на Община Стара Загора има изработена специална секция, в която хората могат да се информират, както и да открият синтезирана най-важната информация, свързана с мерките за ограничаване на вируса.

В  пресконференцията  участие взеха още и зам.-кметовете Йордан Николов,  Красимира Чахова, Милена Желева и инж. Янчо Калоянов, както и началникът на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Станимир Станков.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн