НЧ „Родина” прави подарък за рождения си ден

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
160g_Rodinalogo3На 25 март 2020 година Народно читалище “Родина-1860″, Стара Загора отбелязва своята 160-годишнина. То е най-голямото читалище в България и през многогодишната си история от възникването си, доказано от историческата справка, е поставило началото на Драматичния театър в града, на Операта и Кукления театър, на Историческия музей и Художествената галерия, на Дружеството на писателите и други творчески професионални и непрофесионални изкуства и сфери.

Днес Читалище „Родина” откликва на прекрасната и модерна нова вълна – ако имаш рожден ден, не да получиш, а ти да подариш подарък. Оставайки дълбоко свързано с изкуството, читалището избра да се включи в дарителската кампания на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера”, като дари скромна сума за палци на великолепния балетен състав на Старозагорската опера.

Народно читалище “Родина-1860″ вече 160 години продължава да се води от идеите, заложени от основоположниците си. Същевременно в днешния модерен дигитален век съхраняването на традициите и създаването на нови е голямо предизвикателство. НЧ “Родина” многократно е доказвало, че владее това и успешно поддържа и обновява класически и интересни форми, състави и инициативи. Остарелите форми следва да бъдат съживени, подмладени и предадени за следващите поколения, които вече говорят на друг език. Именно тази трансформираща роля е на читалище „Родина”. То запазва своя традиционен облик по нов, модерен начин и адаптиран към нуждите на съвремието. В същото време развива и обогатява културния живот в града, осъществява пълноценна социална и образователна дейност, спомага развитието и изявата на творческите способности на младото поколение, възпитава и осигурява достъп до информация.

През всички години читалището продължава да търси и намира най-добрия начин да бъде в полза на общността и нуждите й, като се развива и обновява постоянно и търси нови адекватни форми за изява. Днес в НЧ “Родина” работят: Библиотека “Родина”, Езикова школа, Музикална школа и Школа за изобразителни изкуства, както и 8 любителски формации, 7 клуба и 2 работилници: Смесен хор “Родина”, Младежка театрална студия “Сцена 99″, Вокална студия “Усмивки”, Фолклорна школа “Жарава”, Театрална студия за юноши “Фантазио”, Школа за класически танци, Школа за възрастни “Балет 20+”, Детско-юношески танцов състав “Загорци”, Клуб “Млад писател”, Детско куклено-театрално студио “Слънчице”, Клуб за български народни танци “Загорци”, Детски клуб “Приятели на книгата”, Клуб “Сахаджа йога”, Хатха-йога клуб “Сантоша”, Клуб на доброволеца към библиотеката, член на НАРД, Клуб “Хармония”, училище за здравословна кулинария EVIAs Kitchen и Веган кулинарна творилница с Дари.

През цялата 2020 г. Народно читалище “Родина” ще празнува своята 160-годишнина. Мотото на целогодишната ни програма е “Новаторство в традицията”. И макар част от културните прояви и инициативи да отпаднаха сега, по време на извънредното положение, постоянни остават творческата ни енергия и целенасочен труд, с които защитаваме достойно името на Народно читалище „Родина-1860” – признат образец за дейност в цяла България.
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн