Библиотека „Родина” посреща 160-годишнината си като уважавана и забележителна публична библиотека

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Biblioteka Rodina zalaBiblioteka Rodina znakУважаеми приятели, въпреки извънредното положение и невъзможността да празнуваме с читатели, за екипа на Библиотека „Родина” Стара Загора 25 март е особено тържествен, защото дългогодишната и авторитетна публична библиотека отбелязва впечатляваща годишнина. На красив пролетен ден, изпълнен с прелестна символика – Благовещение, библиотека „Родина” бележи 160 години от своето създаване. Едва ли случайно за начало на нейното летоброене тогавашният главен класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни старозагорци са избрали този чудесен християнски празник. Те са положили началото ѝ с 51 тома книги, колкото е притежавала библиотеката на Светиниколското училище и с даренията на първите читалищни дейци.

Формулирали са своята благородна цел: „Да се спомага и подтика напред книжовното образование между съотечествениците ни”. 17 години по-късно книгите на първата старозагорска библиотека са изгорели в пламъците, опожарили през 1877 г. Стара Загора. Тогава са изпепелени старопечатни и възрожденски издания, дарени преди Освобождението от Тодор Шишков, Димитър Цонков, Петър Иванов, Захарий Княжески, Анастасия Тошева… – книжовници, учители и общественици, записали имената си в историята на Стара Загора с нещо съзидателно и достойно за уважение. Сега за втори път за последния век и половина библиотеката е принудително затворена, читателите ѝ са далеч, а ние се опитваме да съхраним делото на създателите ѝ по най-добрия възможен начин.

Привидно може да ни се струва, че живеем в много, много по-различна реалност, но едно е останало непроменено, а именно основните човешки ценности – свобода, благоденствие и развитие на обществото и на отделната личност. В Манифеста на ЮНЕСКО за публичните библиотеки от 1994 г. се казва, че тези ценности „ще бъдат постигнати само от добре информирани хора. Конструктивното участие и развитието на обществото зависят от доброто образование, както и от свободния и неограничен достъп до знание, мисъл, култура и информация”. Непроменено от много време е и разписаното в Конституцията на Република България неотменимо човешко право да се получава и разпространява информация. Да, във времето на интернет библиотеките не са вече единствен лидер на пазара на информационното обслужване! Конкуренцията се засилва и това е видимо. Но едно е категорично сигурно, а именно надеждността на всички цифри и факти, които читателите ни ще прочетат на хартиените страници. А за нас, хората на средна възраст, израснали без милион достъпни главозамайващи развлечения, библиотеката е била и си остава аптека за душата и сладкарница за ума.

Екипът на Библиотека „Родина” в Стара Загора ще отбележи своята 160-годишнина с програма
през втората половина на 2020 г. Съобразявайки се със скромния си бюджет, ще предложим на четящите ни съграждани срещи с интересни и популярни творци по повод издаването на най- новите им книги, както и ценни изложби. Акцент през юбилейната ни година ще бъде и ХХХVІІ издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, с което ще завършат възстановените Есенни литературни дни в Стара Загора.

Скъпи старозагорци, добре сте дошли в Библиотека „Родина” на бул. „Руски” 17 и нейните 5 филиала веднага след като стане възможно!

Следете предложенията ни за дистанционно обслужване на сайта ни www.rodina-bg.org.

* * *
Уважаеми читатели,

Biblioteka RodinaНапомняме Ви, че предвид обявеното извънредно положение в страната за превенция на коронавируса, библиотека “Родина” Стара Загора не обслужва читатели в Централната библиотека и филиалите ѝ до 13 април 2020 г.

Тези от Вас, които имат нужда от справки и библиотечни материали за самоподготовка се обслужват онлайн. За Ваше улеснение в сайта на библиотеката – в рубриката „Предлагаме Ви”, която е вляво, е изнесена подрубрика „Електронни услуги за читатели”.

Приканваме Ви да използвате онлайн услугата „Попитай библиотекаря”. Ще отговаряме на въпроси, свързани с ресурсите на библиотеката:

* как да получите копие на търсени от Вас статии от списания и части от книги;
* наличие на книги, списания, вестници.

Подходящи за специалисти, ученици и студенти са специализираните онлайн услуги, които библиотеката предоставя:

* сканиране и е-доставка на статии от списания и части от книги/сборници.
* предоставяне на писмена библиографска информация;

Към всяка услуга има подробно разписана информация за нейното съдържание и начина на ползване. Достъпът до специализираните онлайн услуги е от тук: www.rodina-bg.org/elektronni-
uslugi-za-chitateli. Възползвайте се!

При възстановяване на нормалното работно време на библиотеката, библиотечните документи с изтекъл срок на заемане ще се приемат без санкции към читателите.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн