Д-р Георги Желев: Почистването с препарати на хлорна основа и неизползването на предпазни маски от здрави хора е грешка

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
д-р Георги ЖелевД-р Георги Желев е преподавател в Тракийския университет, доказан специалист в епидемиологията, инфекциозните болести и превантивната медицина.

- Д-р Желев, препоръчвате ли използването на предпазни маски от здрави хора и защо?
- Използването на маски от здрави хора е абсолютно полезно и препоръчително, особено на обществени места, и то затворени такива – като градски транспорт, хранителни магазини и аптеки. Маските съдействат за намаляване на приетата инфекциозна доза, а това не е маловажно. За да се развие инфекция е необходимо приемане на определено количество вирус, и то сравнително голямо количество – това е т.н. минимална инфектираща доза. Ето защо намаляването на приета вирусна доза при носенето на маски намалява риска от заразяване. Важно е да се знае и че нивото на инфекциозната доза пряко влияе върху самото протичане на заболяването. Има пряка зависимост между инфекциозната доза и прогнозата и тежестта на заболяването, което настъпва. Висока инфекциозна доза е равно на кратък инкубационен период, бързо протичане, по-тежка клиника и по-неблагоприятна прогноза – затова е важно да се избягва близкият контакт с болни/заразени хора и ползването на затворени обществени пространства с малък обем като асансьори и др., в които концентрацията на вирусните частици е висока. По-малък е шансът вирусът да попадне през очите или носа, отколкото през вдишване през устата.

- Защо не препоръчвате да се почиства с препарати на хлорна основа?
- За съжаление това е една от големите грешки, които потребителите правят в домашни условия. Проблемът идва оттам, че хлорът е токсичен газ, той е използван и като бойно отровно вещество през Първата световна война. Хлорът в закрити помещения може да доведе до развитие на асептично възпаление на белия дроб, както и оток на белия дроб, отделно той потиска имунната система. По този начин човек става по-възприемчив към заразяване и заболяването би протекло в много по-тежка клинична картина. Подовете на помещенията са с пренебрежима епидемиологична роля по отношение на заразяването и почистването с препарати тип “Белина” по-скоро носи вреда, отколкото полза.

- С какво препоръчвате да се дезинфекцира и кои повърхности са от значение?
- Парогенераторите са подходящи, също дезинфектанти, които са нетоксични, като четвъртичните амониеви съединения, има изключително много такива на пазара – потребителят може да се ориентира по етикета. Много е важно да се знае за тях, че имат остатъчен ефект. Дезинфектантите на спиртна основа са най-добрият избор, тъй като този липофилен вирус в рамките на секунди се разгражда от спирта. Много е важно какво дезинфекцираме. Трябва да насочим вниманието си към дръжки на врати и шкафчета, в обществения транспорт – ръкохватки, химикалките в обществените институции, а най-критичната повърхност в бита са мобилните телефони.

- Имайки предвид епидемиологичната обстановка в света, какви са вашите прогнози за България и навременни и адекватни ли са мерките в страната?
- Мерките са абсолютно навременни и точно това беше моментът, в който да бъдат наложени те, преди да се развие заболяването, преди да се включат множество заразени хора в епидемичния процес. Радвам се, че тези мерки изпревариха пика на заболяването, това ще доведе до висока ефективност, но при отговорно спазване от обществото.

- Митове ли са препоръките за прием на горещи напитки и витамини?
- Пиенето на витамини като D, C и A, които са известни като антиинфекциозни витамини е подходящо, тъй като това как ще протече заболяването зависи от естествената устойчивост на хората и е добре да се подсилва имунната система. Приемът на много горещи напитки обаче е по-скоро мит – максималната температура, която може да се приеме, е 45 градуса, а вирусът се обезврежда при много по-високи градуси. Спазването на лична хигиена и хидратирането са достатъчно ефективни, всичко останало е изместване на центъра на вниманието и по-скоро би донесло паника и вреда, отколкото някаква полза.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн