Затварят за месец театри, библиотеки, дискотеки и спортни зали в Община Стара Загора, дезинфектират обществените пространства, предлагат удължаване с 2 седмици на ваканцията

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420276В Община Стара Загора до момента няма случаи на коронавирус, но въпреки това местната администрация взема всички необходими на този етап превантивни мерки. Какви са те, разказа кметът Живко Тодоров, който се яви пред медиите заедно със своите заместници Йордан Николов, Иванка Сотирова, инж. Янчо Калоянов, Красимира Чахова и Милена Желева и секретаря на Общината Делян Иванов. Участие взе и председателят на Общинския съвет Мария Динева.

На среща с културните институти днес е взето решение те да затворят вратите си за посетители през следващия един месец. Няма да има представления в ДТ “Гео Милев”, Старозагорската опера и Държавния куклен театър, спират да приемат посетители Регионалният исторически музей и библиотеките. В тези институти всеки ден ще се обеззаразява, администрациите ще работят, онлайн ще се работи с читатели в библиотеките. Община Стара Загора ще внесе на предстоящата сесия в Общинския съвет предложение от резерва в бюджета да бъдат заделени 100 хил. лв. за фонд, който да компенсира отпадането на приходите от посещения.

Затворени за посетители ще бъдат всички спортни зали в Стара Загора. Закритият плувен басейн не работи вече от седмица. Ще бъдат затворени и пенсионерските клубове, за да няма събиране на големи групи възрастни хора в затворени помещения. Затворена за посещения е и обществената баня в Старозагорските минерални бани.

На насроченото за 16.00 ч. днес заседание на Областния кризисен щаб Община Стара Загора ще препоръча удължаване с поне две седмици на училищната ваканция заради възможното усложнение на епидемичната ситуация.

В ресторантите ще се допускат клиенти, но през едно място, за да се осигури необходимата дистанция между тях.

Ще бъдат затворени всички дискотеки, нощни клубове и фитнесзали. Кметът подписва заповедта за това днес. Указанията ще бъдат изпратени и до всички кметски наместници.

Общината остава в готовност и за “план “Б”, в случай, че се установи носител на коронавирус. Разговаряно е със здравните заведения в Стара Загора. Налични са 49 свободни места в Инфекциозното отделение на УМБАЛ “Киркович”. Тубдиспансерът може да осигури и преоборудва според потребностите още 50 места в различни корпуси.

Градският транспорт и Автогарата спазват приетите мерки за дезинфекция. От днес се дезинфекцират детски и спортни площадки на открито, както и парковата мебел.

Зам.-кметът Иванка Сотирова приемаше днес следобед граждани за консултация във фоайето на Община Стара Загора

Зам.-кметът Иванка Сотирова приемаше днес следобед граждани за консултация във фоайето на Община Стара Загора

Голяма част от училищата в Стара Загора са с готовност за онлайн общуване с учениците. Това няма да е чиста форма на обучение, но ще се възлагат задачи, ще има дни и часове за онлайн консултации, но няма да могат да се провеждат изпитвания.

Детските градини остават на първо време с отворени занимални. В тях сутрин се извършва проверка на здравословното състояние на всяко дете. В детските заведения се извършва най-малко 4 пъти на ден дезинфекция на обитаемите площи. Към момента в тях има почти 60 процента намалена посещаемост. В яслите е и доста по-голяма, като някои от тях не работят. Остават обаче дежурни заведения. Завишени са изискванията към социалните заведения, където като проблем се очертава ограничаването на достъпа на близки. Всички са снабдени с необходимите дезинфектанти и предпазни средства.

Всеки ден се получават списъци на завръщащите се от чужбина старозагорци, те се издирват и проверяват за носителство на вируса. Към момента има 59-60 души с наложена карантина. За нейното спазване следят органите на МВР.

По време на сватби няма да се допуска струпване на хора в ритуалните зали. Ще се приемат само младоженците с кумовете. За ресторантите, където ще се събират да празнуват, остава изискването за спазване на отстояние между клиентите.

Ако в последващ етап се окаже, че има заболели от коронавирус на територията на общината или областта, мерките за сигурност ще бъдат завишени.

От Общината апелират старозагорци за ограничат контактите си, да запазят спокойствие в условията на засилен противоепидемичен контрол и да не се презапасяват с продукти и лекарства.

88945732_10216728756958870_2205089145238323200_n
#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн