Първата премиера на операта “Бал с маски” в Стара Загора – 1959 г.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
111444На 4 март започнаха активните репетиции за предстоящата премиера на Държавна опера – Стара Загора в този 95-ти от историята на Операта сезон. Режисьор на „Бал с маски“ от Джузепе Верди е Славчо Николов, диригент Ивайло Кринчев, сценограф и художник костюми Каталин Йонеску-Арборе (Румъния), пластика Ромина Славова, концертмайстор Румен Какамъков, хормайстор Младен Станев.

Първата премиера на „Бал с маски“ на сцената на Старозагорската опера е на 23 март 1959 г. Диригент е Руслан Райчев, режисьор Бохос Афеян – гост, художник Асен Попов – гост, хормайстор Иван Димов, балетмайстор Теодорина Стойчева.

Следващата премиера е на 1 октомври 1964 г. Диригент е Димитър Димитров, режисьор Георги Петров, художник Асен Попов, хормайстор Иван Димов.

На 15 февруари 1996 г. е последната премиера на „Бал с маски“ в Стара Загора. Диригент е Веселин Байчев, режисьор Светлозар Донев – гост, художник Иван Попов – гост, хормайстор Богдана Попова.

222Ето и отзив за премиерната постановка от 1959 г.:

…“Бал с маски“, въпреки че не притежава социалната заостреност и демократичен патос на най-ценните Вердиеви произведения, е ценен материал за разгъщане на първо място на вокалните възможности на изпълнителите. Ръководството на театъра, постановъчната трупа и всички участници в спектакъла могат да бъдат поздравени с осмисления и напълно професионално изграден спектакъл.

На първо място се налага работата на диригента Руслан Райчев. Ценното в неговото ръководство на този оперен спектакъл се заключава в това, че той подчинява всички изразни средства на солисти, хор и оркестър на един общ замисъл, на пълното разкриване на музикалната драматургия. Вокалната фраза на солистите е емоционално наситена и винаги осмислена, а оркестърът убедително допълва сценичните герои и мащабно изгражда кулминациите, които му отрежда авторът.

Успехът на спектакъла се обуславя и от общата концепция, разумно дадена от режисьор и диригент и напълно професионално превъплътена на сцената. Изхождайки от замисъла на автора, постановчиците правилно насочват вниманието си не към историческата обстановка, а върху психологическата драма на главните герои.

…М. Минев в ролята на крал Ричард бележи безспорен успех. Въпреки че партията носи определени трудности и риск, благодарение на своята техника и разумно постигнати нюанси артистът-певец насища ухото и убеждава зрителите.”

Емил Бошнаков, сп.“Българска музика“, 1959 г., №4, стр.29-30
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн