Проверяват по списък стоят ли си вкъщи поставените под карантина лица

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET

* Отрицателни са 35-те теста за коронавирус, извършени в старозагорската лаборатория досега 
* 25 пациенти остават под наблюдение в Инфекциозното отделение на УМБАЛ “Киркович”
* Лични предпазни средства ще получат служителите в администрациите, работещи с граждани
* Прекратяват временно приемните дни в институциите

IMG_4720 (Large)IMG_4730 (Large)Днес се състоя заседание на Областния медицински съвет, създаден със заповед на областния управител Гергана Микова във връзка с коронавируса. На заседанието присъстваха директорът на РЗИ д-р Станимир Станков, кметове и зам.-кметове на общините от областта, командирът на Втора механизирана бригада ген. Шопов, директорът на “Териториална дирекция” към ДАНС Георги Георгиев, окръжният прокурор Дичо Атанасов, представители на ОД МВР, директори на болнични заведения, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ – Стара Загора д-р Маргарита Павлова, директорът на РУО Татяна Димитрова, представители на здравни институции.

Заседанието бе свикано от областния управител заради потвърдените 4 случая на коронавирус в градовете Габрово и Плевен. Директорите на болници докладваха предприетите мерки за ограничаване разпространението на вируса.

Проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“, заяви, че болницата разполага с 200 индивидуални облекла за медицинския персонал, 1000 маски и достатъчен брой предпазни очила, калцуни и други индивидуални средства за защита. В момента в Инфекциозното отделение на здравното заведение има 25 пациенти под наблюдение. Утре в лабораторията към болницата се очаква да пристигнат 7 проби от Ямбол. Досега няма положителни проби на изследвани за коронавирус лица.

Д-р Кети Маналова, директор на болницата в Казанлък, заяви, че утре към лабораторията в Стара Загора ще бъдат изпратени 10-12 проби от деца, които в момента са хоспитализирани в болницата. Тя, както и останалите й колеги от болници от областта, изразиха притеснение от недостига на лични предпазни средства за медицинския персонал. Не достигат най-вече специалните маски за лице с филтър.

Всички болници са въвели и спазват строго предписаните мерки за ограничаване на разпространението на вируса у нас.

Представителите на ОД МВР съобщиха, че за работещите на терен полицаи са осигурени предпазни средства. Извършват се проверки на лицата, които са под карантина, и чиито имена са изпратени по списък в дирекцията.

Проф. Йовчев докладва още, че лабораторията към болницата разполага в момента с 50 теста. На склад има още 50, а при нужда могат да бъдат доставени още 200. До този момент в старозагорската лаборатория са извършени 35 теста, всички са отрицателни.

На своето заседание, по предложение на кметовете на общините, Областният медицински съвет взе решение да бъдат прекратени временно приемните дни в институциите, където се провеждат такива.

Служителите в администрациите, които работят с граждани, ще бъдат оборудвани с лични предпазни средства.

Още по темата:
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров издаде заповед във връзка с ограничаване на разпространението на коронавируса COVID–19

IMG_4724 (Large)IMG_4722 (Large)
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн