Изложба “Чеиза на шипченката” откриха в подбалканския град за 8-ми март

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Чеиза-на-шипченката-7ch kashta recortПо случай 8-ми март – Международния ден на жената, в етнографски музей “Чирпанлиева къща”, гр. Шипка, бе открита изложбата “Чеиза на шипченката”. Над 150 изящни ръкоделия са предоставени от общо 17 дами, които отвориха сандъци и скринове, за да покажат своята лична усърдност или съкровища, пазени с години, дело на техните майки или баби.

Бродирани възглавници и карета, копринени кърпи, снежнобели чаршафи, плетени на една кука, покривки стил мильо и филе, ръчно тъкани черги, китеници, плетени чорапи и терлици, кенарени кърпи, пешкири, фъкани престилки… – са само част от личните чеизи на шипченки, но всъщност ръкоделия от всички фолклорни области на страната. Една изложба, израз на женската сръчност и любов към красивото, която вдъхновява и очарова със своя колорит и изящество. Специално за тази изложба етнографски музей „Чирпанлиева къща“ извади от своята колекция някои експонати като пафти и сукмани, скрити през останалото време на годината, както и типичната шипченска носия, стар градски тип – специфичен израз на нравите и фасона на шипченци от началото на 20-ти век.

Изложбата се радва на изключителен интерес от страна на малки и големи. Посещават я българи и чужденци, семейства с деца, които с радост и любознателност си припомнят своите семейни реликви и традиционния начин на живот отпреди Освобождението. Ученици от СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в Шипка ще посетят музея след грипната ваканция, за да научат какво е чеиз, как се е изработвал и какво най-често е съдържал той, как се е показвал и изнасял от къщата на булката по време на най-съкровения празник за всяко семейство – сватбата.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец март от 10:00 до 18:00 часа, от сряда до неделя включително.

Специално на 8-ми март – ВХОД СВОБОДЕН!

Чеиза-на-шипченката-1
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн