Отменя се официалният ритуал от честванията на Шипка на 3 март

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Shipka - pametnik prez zimataПо препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 планираният за утре – 3 март, официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя, съобщиха с писмо до медиите областният управител в Стара Загора Гергана Микова и кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен.

Въведените временни промени на движението в района остават в сила.

В мотивите си от Националният оперативен щаб за координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 посочват:

* Нова грипна вълна от вирус тип “Б“ в областите: Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и др.
* Усложняване на епидемичната ситуация в страната от активирането на други инфекциозни заболявания.

От Националния оперативен щаб за коронавирус предупреждават, че „струпването на големи групи хора на едно място съдзава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“ и на базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.

Препоръката е адресирана до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

*  *  *
По-късно днес следобед от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че въпреки отмяната на официалното честване поради опасността от усложняване на епидемичната ситуация президентът Румен Радев ще се качи на Шипка, ще положи цвета и от 11.00 часа ще държи реч.

* * *
Отменено бе и шествието с 300-метровия български флаг до мемориала “Бранителите на Стара Загора”, както и вечерната заря-проверка в Стара Загора на Трети март.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн