Подготвят Генерален план за организация на движението в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_0216IMG_0227Стара Загора ще бъде сред първите няколко областни града в България с Генерален план за организация на движението, наред със София, Пловдив и Сливен. За това съобщи ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Йордан Николов, заедно с представители на фирмата-изпълнител – ДЗЗД “Интегрирани градски системи” (обединение на фирми от София и Сливен с опитни инженери). Проектът на стойност 94 000 лв. без ДДС е с продължителност 6 месеца. Той ще може да бъде използван без актуализация в срок от 10 години.

Генералният план за организация на движението е нещо, различно от Транспортната схема на Стара Загора, отбеляза зам.-кметът. Според ръководителката на проекта Диана Русинова (участвала като експерт в създаването на аналогичен план за движението в Белград) тя обхваща знаковото стопанство – къде и какви пътни знаци и хоризонтална маркировка да има в града, къде и какви ограничения на скоростта да има, съобразено с местата, където тя най-често се нарушава, къде да са пешеходните пътеки и изкуствените напречни неравности (т.нар. “легнали полицаи”) и отговарят ли те на техническите изисквания. Особено внимание ще се отдели на организацията на движението около училища, детски градини, болници – които генерират повече пешеходен трафик. В обхвата на Генералния план като цяло влизат транспортът, пешеходното и велосипедното движение.

В процеса на подготовка на Генералния план първо ще се чуе мнението на обществеността, като се очаква хората да кажат къде и какви проблеми с организацията на движението съществуват – къде са “черните точки” с повишена концентрация на ПТП (за целта днес екипът има среща в “Пътна полиция”), има ли затруднения с еднопосочност на улиците и къде, и т.н. За целта ще има специална страница в социалните мрежи. Ще се организират и обществени обсъждания, като ще се разчита на гражданска активност по темата.

Пешеходните пътеки с червен цвят, каквито има в Стара Загора, са защитени пред законодателя, който е поставил условието те да съществуват само в случай, че са предвидени в Генералния план за организация на движението, уточни Диана Русинова.

В пресконференцията взеха участие още директорът на дирекция „Транспорт, чистота и екология” Росица Копривчина, началник отдел „Транспорт” Бояна Делева и инж. Гергана Стойчева – гл.експерт в отдел „Усторойство на територията”.

IMG_0232IMG_0231
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн