Бюрото по труда в Казанлък започва работа по национална програма „Предоставяне на грижа в домашна среда”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Програмата е насочена към осигуряване на заетост на безработни лица като „домашни помощници” за предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора с определени от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с право на чужда помощ, както и хора над 65-годишна възраст, в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Република България.

Програмата се реализира на територията на цялата страна и е със срок на изпълнение до 31.12.2020 г. Предвидените в Програмата дейности се реализират съвместно между общинска администрация, дирекция „Социално подпомагане” и дирекция „Бюро по труда”.

Желаещите да се включат в Програмата лица или техен законен представител, ще могат да подават в Общинската администрация по настоящ адрес заявление-декларация за включване.

С Решение на Министерския съвет № 83 от 06.02.2020 г. е одобрен Националния план за действие по заетостта за 2020 г., в който е включена Национална програма „Предоставяне на грижа в домашна среда“ (НП ПГДС).

Програмата е утвърдена със Заповед № РД01-87 от 10.02.2020 г. на министъра на труда и социалната политика и е разработена в отговор на установените потребности за обгрижване на хора, които не попадат в обхвата на съществуващите към момента мерки и програми, включително механизма лична помощ.

Работодатели по нея са общинските администрации, които в партньорство с Дирекции „Бюро по труда“ (ДБТ) ще извършват подбор на кандидатите за работа по предварително подадени от общините заявки-спецификации. Безработните лица, регистрирани в ДБТ, ще могат да участват в Програмата при осигуряване на заетост на пълно и непълно работно време, като продължителността на предоставяните персонални грижи за едно нуждаещо се лице не може да надхвърля 4 часа дневно.

В Дирекция „Социално подпомагане” може да получите повече информация, относно условията за включване в Програмата на лица, които се нуждаят от предоставянето на персонални грижи в домашна среда.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн