Възобновиха провеждането на обща епархийска конференция в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_3051IMG_3053След дългогодишно прекъсване Стара Загора е домакин на обща епархийска конференция на всички духовници, епархийски съветници и административни служители в Старозагорска епархия. Форумът под надслов „Актуални административни, финансови и енорийски проблеми” откри Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

„Приветствам Ви с добре дошли в нашия епархийски център. Конференцията има своите следи във времето, още от дядо Методий, организирал първата такава преди близо 125 години. Тогава със свещенослужителите той взима решение да залеси Аязмото. В тези дни, когато честваме и годишнината от първата копка на храм „Св. Теодор Тирон“, се породи идеята да възстановим старата традиция, наследена още от митрополитите Павел, Климент и Панкратий. Срещата е ползотворна, когато всички сме в едно, шестте духовни околии, когато имаме открити взаимоотношения и братски добронамерености. Така може да решим проблемите си. Редно е да пребъдваме в единомислие, защото възложените ни от Бога отговорности са според силите, които имаме, за да ги изпълняваме. Ако имаме доверие, братска обич и послушание, това ще бъде добре и за нашия народ“, каза в началото на събитието владиката.

Припомняме, че епархийската конференция е вътрешен църковен форум, определен от Екзархийския устав на БПЦ и се провежда при закрити врата.

„Днес повече от всякога имаме нужда един от друг. Винаги е добре, когато духовната и светската власт вървят ръка за ръка и това най-добре се вижда в нашата област, както административно, така и териториално-духовно. Поздравявам Ви с възстановяването на това начинание, което, убедена съм, ще е полезно не само за духовната общност, но и за всички нас, защото както знаем само заедно може да се преборим с изпитанията, които ни предстоят“, обърна се към присъстващите областният управител Гергана Микова.

IMG_3054IMG_3052„В наши дни, когато светът е толкова материален, толкова изкусителен, особено за младите хора, Вие вдъхвате упование. Упованието в Бога е най-силното. На днешния ден ще изкажа благодарности и към нашия митрополит. В тези три години имаме удоволствието да обединим усилията на светската власт и църквата. За мен, в годините назад, това беше принизено. Днес имаме нужда от единение. Благодарение на всички Вас това се случва. Сигурна съм, че Вие следвате заветите на предшествениците си. Поздравявам Ви, че продължавате делото им“, приветства участниците заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. Тя благодари от името на градоначалника Живко Тодоров и миряните за това, че свещенослужителите помагат в най-трудните моменти и лекуват душите на хората.

Събитието се модерира от свещеноиконом Йордан Карагеоргиев, завеждащ КПО при Старозагорската Света Митрополия. Доклади пред участниците представиха протосингелът на епархията архимандрит Богослов Димитров, финансовият ревизор иконом Илиян Илиев и главният счетоводител Лилия Карагеоргиева. Участващите в събитието изгледаха и документалния филм за делото и живота на блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий.

В 17:00 часа днес в Катедрален храм „Св. Николай” – Стара Загора, ще бъде отслужено вечерно богослужение. Утре, 20 февруари, вторият ден на конференцията ще започне в 8:30 часа с отслужване на утреня в Катедрален храм „Св. Николай”. В 9:15 часа ще бъде посрещнат Старозагорският митрополит Киприан и ще бъде отслужена Божествена св. Литургия, в която ще вземат участие всички духовници от Старозагорската епархия. Приканват се миряните да се включат в духовната радост.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн