Работна среща с фермери от региона проведе в Стара Загора председателят на ПК по земеделие и храни в парламента Мария Белева

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420222Мария Белова, председател на Комисията по земеделие и храни на Народното събрание, провежда в момента в Стара Загора работна среща с представители на браншови организации в земеделието от региона за новостите и перспективите в сектора, организирана по инициатива на народните представители от ГЕРБ Борис Кърчев и Радостин Танев.

Основната тема на срещата е предстоящото приемане на второ четене в парламента на Закона за агрохранителната верига – “от фермера до трапезата”, според европейската формулировка. Той обединява действащи в момента 9 нормативни акта. Между двете гласувания парламентаристите събират предложения по закона. Приемането му ще бъде първа стъпка към приемането на норми, които да гарантират качествената храна на българина.

Дискутира се и наскоро приетият изцяло нов Закон за маслодайната роза, след консенсунс на бранша и държавната администрация в лицето на Министерството на земеделието и храните. След проведени десетки срещи с розопроизводители и розопреработватели законът в значителна степен отговаря на техните очаквания. “Въпрос на време е да видим дали имаме законодателни пропуски и как ще работи този важен за бранша закон.

Сред темите на работната среща са и приетите промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. “Има промяна в така наречените лични стопанства – институт, който към момента не беше залегнал в закона. И предвид ситуацията с различните епизоотии беше изключително важно промените в закона да бъдат приети. Надяваме се по този начин да минимизираме щетите от различните болести по животните, които се случиха през последните години. Надяваме се това да помогне на държавните органи в лицето на Българската агенция по безопасност на храните, а от друга страна и на самите животновъди, за да може чрез подобряване на дейностите по биосигурността животновъдите да бъдат предпазени от тежки икономически загуби. Вярвам, че това може да се постигне” – каза Мария Белова. Предстои отварянето и на различни мерки по Държавен фонд “Земеделие”.

По повод открития птичи грип в една от птицефермите у нас, отглеждаща патици, както и след появата на Африканска чума по свинете и в съседна Гърция Мария Белова припомни, че в закона е разписан ред за обезщетяване на производителя. Болестите по животните са главният проблем не само у нас, а и в останалите страни от Европа и света, коментира парламентаристката.

МЗХ работи усилено и по дигиталната карта на земеделските земи, съобщи Мария Белова, като надеждите са тя да е налична поне за следващата стопанска година, за да подобри комуникацията между Държавен фонд “Земеделие” и земеделските производители.

*  *  *
Народни представители и земеделски производители с общи мерки за развитие на сектора

87035807_620154365220555_2316768594265899008_nsdr„Радвам се, че имаме възможност да обсъдим различните гледни точки и да си бъдем максимално полезни както законодателно, така и практически, когато говорим за един от значимите сектори не само в икономически, но и в социален план, какъвто е земеделието“, каза в началото на срещата Радостин Танев.

Мария Белова подчерта, че този вид пряка комуникация е ползотворна крачка към подобряване на перспективите пред различните браншови организации. „За нас е важно законовите актове да бъдат в полза на заинтересованите страни“, допълни тя. По време на срещата с представители на сектора бяха дадени подробности за второто гласуване на Закона за агрохранителната верига, обединяващ девет нормативни документа. Стана ясно, че народните представители от ГЕРБ са отворени за предложения и препоръки и по повод европейската стратегия „От фермера до трапезата“.

Като важна тема бе определен и Законът за ветеринарномедицинската дейност, който бе приет наскоро, особено в частта му за т. нар. „лични стопанства“. Там има промяна и в начина на регистрация на т.нар. „лични стопанства“. „Надявам се, че по този начин ще минимизираме щетите от различните болести по животните. Предстои отварянето на различни мерки от Държавен фонд „Земеделие“ в направление животновъдство и биосигурност. Нашата най-важна задача е да защитим българските ферми, за да не загубим българското производство“, допълни още Белова.

Представителите на бранша изразиха притеснение от намалелия брой млади специалисти, които имат желание да се занимават с животновъдство и растениевъдство. Диалогът между народните представители и част от бранша стигна до тезата, че е необходимо земеделието да бъде по-близо до средното образование, чрез залагане на дуален подход, стажове и различен тип практически занимания за учениците. Засилване на участието на браншовите организации и при срещи с Тракийския университет също биха били полезна основа, над която да надграждат тесни специалисти и да бъде обезпечен секторът и откъм висококвалифицирани кадри, стана ясно още по време на срещата в Стара Загора.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн