На здравословно хранене залагат в старозагорската детска градина „Светлина“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
72193951_2428799483901961_8720040296835973120_n72636648_2428800707235172_8699619986496290816_n„Всички сме единодушни за значението на храненето в предучилищна възраст. Това е времето, когато семействата и учителите играят важна роля за формирането на хранителните навици на децата. Една от задачите на работещите в Детска градина № 10 „Светлина“ е приучаването на децата към здравословно хранене, изграждането на навици за правилен избор на полезни и здравословни храни, както и създаване на положително отношение към пълноценното хранене“, споделя директорката Йоанна Димитрова.

Екипът на детското заведение се стреми по забавен и интересен начин да формира нови знания за здравословните храни, да изгради хранителни навици и култура на хранене. В детската градина се осигурява ежедневно включване в менюто на представители от всички групи храни и съответства на изискванията, регламентирани в наредбите на Министерство на здравеопазването за изискванията за здравословно хранене в детските заведения.

От 2013 г детската градина е потребител на програмите по схема „Училищен плод” и схема „Училищно мляко“, финансирани от Държавен фонд „Земеделие“. Значителната консумация на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти оказва положителен ефект върху храненето.

За максимално съхранение на хранителната стойност на вложените в ястията хранителни продукти в детската градина е преоборудван кухненският блок с нова техника – конвектомат, професионална сокоизстисквачка, цитруспреса и др., чрез които храната се приготвя по съвременните изисквания и технологии.

За развитие на вкуса, възприемането и положителното отношение към широк кръг храни още от най-ранно детство се включват нови рецепти в менюто на децата.

„За нас от изключителна важност са добрите маниери на хранене, които формират голяма част от базовия етикет. Запознаваме децата с добрите обноски на масата, които трябва да следват, без значение дали са у дома или на обществено място. Добрите обноски показват уважение към другите. Родителите са наши партньори в изграждането и затвърждаването на трайни навици за здравословно хранене при децата. Подробно ги информираме преди всяко събитие или инициатива, която предприемаме – игри, предлагане на здравословни рецепти и изпълнението им и др.“, разказва Йоанна Димитрова.

Съвременни методики за превенция на затлъстяването, изработени от медицинския специалист към детската градина Детелина Христова, също влизат в действие. Ежедневието на децата е разчупено с комплекс от техники за ерготерапия и релаксация със студенти от Медицински колеж при Тракийския университет в Стара Загора.

Много са инициативите, проведени в Детска градина „Светлина“, свързани със здравословното хранене. Вече три години поред се провежда Ден на революцията в храненето, изработен е наръчник за разумно хранене със споделени от родителите рецепти със заглавие „Да се храним разумно“, инициатива „Полезното сладко“ и др.

От 2017 г. детското заведение работи по проект „Да се храним разумно“ на Българско движение „Син флаг“, финансиран от Европейския съюз по програма за EYD 2015-2020 г. Проектът обхваща пряко над 550 учебни заведения от 9 държави – Хърватия, Чехия, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Вече е създадена био градинка за билки на покрива и зеленчукова градина. Проведени са и инициативи: “Вкусни курабийки по рецептата на баба”, “Есенен карнавал с лакомства и забавления”, “Коледни ухания от златните ръце на баба” – книга с рецепти от комитет “Баболандия”, “Даровете на есента” – приказен празник за плодовете и зеленчуците, “Здравей, здраве!” – работилница за вкусни картини от плодове и зеленчуци.

„Заложихме на практични и лесно изпълними идеи, с които чрез малки стъпки и с повече хора да достигнем до желаната промяна. Не са необходими много усилия, за да намерим начин да променим нещо мъничко там, където живеем“, категорична е Йоанна Димитрова.

DSC0798172223823_2428804377234805_7847178293747908608_n

DSC05166
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн