Старозагорски младежи се включиха в Националната АНТИСПИН кампания

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Антиспин кампания 14.02.2020 058Антиспин кампания 14.02.2020 035В месеца на трезвеността и в Деня на влюбените – 14 февруари 2020 година, с прояви за предпазване от рискови за здравето фактори в Стара Загора стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания, осъществявана в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН на Министерството на здравеопазването.

С изключителното партньорство на Регионална здравна инспекция (РЗИ) Стара Загора, свои инициативи в централната пешеходна зона и Парк „Пети септември“ реализираха Превантивно-информационният център по зависимости и членове на Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда“, членовете на Младежки общински съвет, Детски съвет, Международен младежки център, доброволци на Български червен кръст.

В своите изяви от 12:00 до 14:00 часа младежите доброволци разпространиха информация за безрисковото сексуално поведение, за вредата от употребата на психоактивни вещества, злоупотребата с алкохол и тютюнопушене, но и мотивираха преминаващите граждани да участват в демонстрация на алкоочила, в която се включиха 100 души, още 150 участваха в измерване на въглеродния монооксид в единица издишан въздух – услуги, предлагани в Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене, представен от Галя Димитрова и Искра Динева, главни експерти в Дирекция „Обществено здраве“ на РЗИ. Освен това, 17 души провериха своя ХИВ статус в Мобилния кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), разположен в непосредствена близост до мястото на общата акция .

Макар и с различни названия, осъществените в този ден кампании „Любовта е приказен сън“ на Младежки общински съвет, Детски съвет, Международен младежки център и „Осмели се да казваш „Не“, когато е необходимо“ на ПИЦ по зависимости, акцентираха на прояви, свързани със сексуалното и репродуктивното здраве, с любовта, толерантността, информираността, диалога между хората. Младежите задаваха блиц-въпроси относно рисковото поведение, митовете и фактите за ХИВ/СПИН, но и стоплиха сърцата на гражданите на Стара Загора с посланията си за любовта, за виното, с прегръдки, валентинки, сърчица, със стихотворения и рисунки за любов, със снимки в рамка във вид на сърце, с възможността хората да пишат свои пожелания върху червените сърца, с които някои от доброволците бяха облечени.

Антиспин кампания 14.02.2020 015Антиспин кампания 14.02.2020 022 (1)
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн