Почетоха паметта на Апостола в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9768IMG_9730 (1)Среща на тема „Памет за Апостола” се проведе днес в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, в навечерието на годишнината от геройската му смърт. Организатори са Старозагорската света митрополия и Община Стара Загора.

Да почетат паметта на най-любимия исторически герой на българите дойдоха Старозагорският митрополит Киприан, заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, зам.-областният управител Петя Чакърова, свещеници от Старозагорската света митрополия, ученици, общественици и много граждани.

Началото бе дадено със стихове изпълнени от ученици в Средно училище „Васил Левски”, свързани с живота и делото на Апостола.

Хорът при Катедрален храм “Св.Николай” изпълни църковни песнопения и песента „Обесването на Левски”.

IMG_9789Специални гости на срещата бяха акад. Константин Косев – най-задълбоченият изследовател на живота и делото на Левски, и член- кореспондент Иван Гранитски.

„Малко са градовете в България, които имат толкова съдържателна културна политика. С тази среща Старозагорската света митрополия и Община Стара Загора дават повод да говорим за нашето национално самочувствие”, каза Иван Гранитски.

Академик Константин Косев представи историческите заслуги на Апостола. „Темата за Левски е огромна, има написани над 1000 книги, хиляди статии във вестници и списания. Левски е светец, влязъл в душата на всеки българин, всеки си е изградил свой негов образ, който ревниво пази”, сподели той.

„Историческата заслуга на Васил Левски е, че от лоялните поданици на падишаха той направи народ. Народ със свое самочувствие и претенции за своя държава”, категоричен бе акад. Косев. Изследователят на живота и делото на Дякона разказа и любопитни подробности от живота му. Цели три години той е изминавал по 1000 км на месец, за да създава комитети. По думите му, в основата на освобождението на България стои делото на Апостола.

Академик Косев отговори и на въпроси от залата, свързани с идеологията на Вътрешната революционна организация, канонизирането на Левски за светец, датата за отбелязване на годишнината от обесването му и др.

След това представи последната си книга „Васил Левски” и раздаде автографи на желаещите.

IMG_9745IMG_9738 (1)
#бутон за сайт


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн