Поръчка на стоки и продукти онлайн – какви са правата ми

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Female mechanic holding spare parts of carОнлайн пазаруването постепенно измества търговията във физически магазини и това вече не е новина за никого. Удобството на собствения дом, възможността спокойно да разгледаш и сравниш цените, качествата и функционалността на стоките са сред плюсовете на онлайн пазаруването.

В България най-често по интернет се поръчват дрехи и спортни стоки (75% от всички покупки онлайн по данни на НСИ). Следват резервациите за хотели и самолетни билети.

Постепенно се увеличава и делът и на пазаруване на други стоки като avtochastionline24.bg например.

Пак според данните на НСИ хората предпочитат да пазаруват онлайн от магазини, в които има ясно разписана политика за връщане на стоката.

Това е и едно от основните ни права като потребители, за които трябва да следим дали са ни гарантирани, когато пазаруваме онлайн – от храната, през дрехите до частите за автомобили.

Всеки потребител, който решава да закупи стоки от онлайн магазин, трябва да бъде запознат с правата си и да е уверен, че знае как да се защити.

Ето какви са основните права на потребителите, които пазаруват онлайн:

Право на информация

Всеки регистриран онлайн търговец трябва да предостави информация за името и адреса на фирмата си.

Всяка една стока в сайта трябва да е ясно описана, да са коректно и достоверно изброени нейните качества и каква е цената.

Обявяването на разходките за доставка трябва да е на видно място, като анализ на потребителското поведение показва, че хората предпочитат да са информирани от самото начало за цената на доставката, вместо да я виждат накрая като добавка към сметката в „кошницата“. Това дори би би отказало да поръчат избраната стока.

Другият важен атрибут, свързан с гарантирането на правото на информация, са разписаните ясно условията за плащане и доставка.

Проверете и какви са правилата за предявяване на рекламации или как можете да се откажете от поръчката си още преди да сте я получили.

661235-ppadsw-621

Право на връщане на стоката

Когато пазарувате онлайн, законът ви дава възможност да върнете пратката си в рамките на 14 дни. За да е валидна тази гаранция, продуктът не трябва да е ползван повече от необходимото за тест. Например дрехите не трябва да са носени няколко дни, а само облечени веднъж.

Правото за връщане не се отнася за предоставяне на услуги и някои видове продукти като аудиовизуални продукти и услуги, храни, доставка на вестници и други, подробно описани тук >>>

Право на защита на личните данни

Всеки потребител трябва да е наясно, че както личните му имена, адрес и телефон, така и данните от кредитната му карта са обект на защитата на личните данни.

Уверете се, че страницата, от която пазарувате, започва с https://, а не просто с http://. Това показва, че връзката ви е защитена и опасността от кражба на личните данни по време на трансфера на данни е минимизирана.

Самите лични данни, които търговецът събира за вас, също трябва да са в рамките единствено на извършване на услугата – имена, адрес, телефон или имейл.

Всички останали данни, като семейно положение, пол и други, несвързани с преките отношения между вас и търговеца, не бива да са задължителни и вие не сте длъжни да предоставяте.

Във формата за попълване на лични данни трябва изрично да е упоменато и защо се събират – за маркетингови цели, за обслужване и т.н.

При всяко съмнение, че личните ви данни се събират и използват неправомерно, можете да се обърнете към Комисията за защита на личните данни.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн