Съветници предлагат общинска еднократна помощ за новородени в Стара Загора деца от 1 юни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9623 (1)IMG_9627Проект на Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора ще гласуват общинските съветници на 13 февруари. Подробности по общата инициатива дадоха днес пред медиите вносителите Диян Димитров (ГЕРБ), Методи Пенчев (Народен съюз) и Антон Андонов (ВМРО). В пресконференцията участие взеха още съветниците Боян Бабанов, Митко Маринов и Никола Чакалов.

„Надявам се, че правилникът ще отговори на очакванията на хората, които са избрали Стара Загора за раждане и отглеждане на деца. Ако колегите подкрепят предложението ни на първо четене по време на февруарското заседание, а след това и на второ четене през април, от знаковата дата 1 юни ще може да подпомогнем новородените или осиновените старозагорски деца“, уточни Диян Димитров.

Право да получат еднократна парична помощ имат родители на новородено дете или осиновители, български граждани, от които към момента на кандидатстване поне единият е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Стара Загора за период поне една година от датата на раждане или осиновяване, а другият – с настоящ адрес в старозагорската община. Важно условие е и родителите да бъдат пълнолетни, с минимум средно образование към момента на подаване на заявлението. Финансовата подкрепа може да бъде поискана в срок от 90 дни след раждането или осиновяването на детето, стана ясно по време на пресконференцията.

„Подобно на държавната помощ, която получават родителите (250 лв. за първо дете, 600 за второ, 300 за трето и по 200 за всяко следващо), ние също имаме идея да степенуваме поредността на раждане на деца, като паралелно с това нарастват сумите, а помощта ще се дава до 3-то дете включително“, даде подробности по параметрите Димитров.

„Почти година и половина ни отне да се стиковаме. В крайна сметка повечето колеги загърбихме различията, за да направим нещо полезно. Изхождахме от една и съща позиция – да бъдем полезни на нашите съграждани“, подчерта Антон Андонов. За ползите от постигнатия консенсус и възможността да бъдат надградени и подобрени условията за получаване на финансова помощ говори и Методи Пенчев – „на този етап искаме да приемем текстовете, така за следващата година ще имаме по-конкретна цифра за необходимите средства за догодина, както и подробна статистика за родените и осиновени бебета“.

От думите на съветниците стана ясно още, че сумата при пилотното стартиране на програмата ще бъде около 400 лева подкрепа за първо дете. Индикативната сума към момента сочи, че близо 350 хил. лева ще са нужни за обезпечаване на Правилника до края на 2020 година.

Подадените от родителите документи ще бъдат разглеждани от 5-членна комисия, в която влизат служители от общинската администрация и общински съветници. Миналата година в Община Стара Загора са родени 1394 деца

Подобни проекти по темата имат и други, като общинския съветник Янко Янков, БСП, “Воля”. От всички предложения ще бъдат взети най-добрите неща, увери Диян Димитров.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн