Народното събрание взе важно решение за спасяване на българския въглищен електродобив

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
TEC 2 s poleРаботата на държавната ТЕЦ “Марица-изток 2″ трябва да бъде гарантирана, независимо от становището не Европейската комисия. Това решиха днес народните представители със 156 гласа “за”.

По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която отговори на питане на депутати, правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори, а преходът от ползването на въглищни централи трябва да е плавен и да не нарушава енергийна сигурност на страната. “По такива важни теми винаги сме намирали сили да постигнем най-доброто решение за България”, допълни Теменужка Петкова.

Енергийната ни система не може да работи в нормален режим без въглищните централи и Еврокомисията е известена, че до 2030 г. те ще бъдат основна базова мощност у нас. При това ТЕЦ “Марица-изток 2″ е единствената, която има връзка с трите нива на напрежение в страната. Централите ни на въглища произвеждат 40% от енергията в страната, като през зимата този процент нараства до 60 на сто.

Залежите от лигнитни въглища в Марица-изток се изчисляват на 2 милиарда тона, които при сегашното им използване ще стигнат за още над 60 години работа на централите.

Народното събрание задължи правителството до края на февруари да увеличи капитала на БЕХ с цел финансовото оздравяване на държавната ТЕЦ “Марица-изток 2″.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн