Министър Деница Сачева: В Стара Загора социалните услуги са на високо ниво

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420195P1420208„Нашата цел е да покажем на повече хора какво представлява социалната услуга и защо новият Закон за социалните услуги трябва да бъде приет. Той е за подкрепа на семействата, а не за отдалечаване от тях“, каза днес в Стара Загора министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя и заместниците й Зорница Русенова и Лазар Лазаров посетиха Дневния център за деца и младежи с увреждания в кв. “Три чучура-юг”. Те разгледаха залите, в които се занимават деца и младежи от 3 до 35 години. Социалният министър разговаря с четиригодишната Тамара, похвали децата за хубавите им рисунки, разгледа сензорната зала, една от най-модерните в България, разговаря и с родители. Директорката на центъра Гергана Тодорова сподели, че тук се предоставя безплатна (до навършване на 18 г.) социална услуга на 72 деца и винаги е пълно. За шест деца идват външни учители, а някои ходят в нормални училища и след това идват в центъра. „Това е много необходима и много търсена услуга, работим постоянно на пълен капацитет“, добави Тодорова.

„Общо 38 са социалните услуги в Стара Загора, предстои разкриването на още 6. В следващия програмен период предвиждаме обновяване на т.нар. Дом на инвалида, както и на дома в село Лясково“, съобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности в Община Стара Загора.

Министър Сачева посочи, че Дневният център в Стара Загора показва мултидисциплинарен подход. Тук има и образователна услуга, което е и една от новостите в Закона за социалните услуги. Тя подчерта, че проблем остават кадрите, не само социални работници, но и медицински сестри, и специалисти по здравни грижи. Общо 1356 са социалните услуги в страната, за които в бюджета тази година са заделени 294 млн. лв. Предстои разработването на Национална карта за социалните услуги, която ще се базира на потребностите на общинско и областно ниво.

Министър Сачева гостува и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, и сподели, че социалните услуги, които се предоставят в Стара Загора, са на много високо ниво.

Тя се включи и в публичната дискусия за Закона за социалните услуги, която се проведе в общинската зала „П.Р. Славейков“. На нея присъстваха областният управител Гергана Микова, заместничката й Петя Чакърова, представители на различни социални услуги от общината, областта и страната.

„Избрахме Стара Загора за първи домакин на дискусиите по новия Закон за социалните услуги, защото това е един от областните градове, в който можем да видим цялото разнообразие от социални услуги“, обясни зам.-министър Зорница Русенова. По думите й това е първият специализиран закон, който урежда всички въпроси от значение за сектора на социалните услуги. Тя разясни и новите моменти в закона – социалните услуги вече ще се предоставят от общини и частни лицензирани доставчици. За пръв път се предлага споразумение между общини за съвместна дейност, както и възможност за смесено финансиране – държавно и общинско. Въвеждат се и критерии за професионалистите работещи в сферата, както и интегрирани услуги.

Антония Петкова, майка на дете с увреждане, подкрепи закона и поиска да знае кога ще започне работата по поднормативните документи. Представители на различни социални услуги поставиха въпроси, свързани с липсата на социални работници, с трудната координация между институциите и др.

* * *
P1420210P1420198Дейностите в Дневния център за деца и младежи с увреждания в кв. “Три чучура-юг” се осъществяват от 27 специалисти и персонал, сред които логопед, психолог, рехабилитатори, специални педагози, трудотерапевт и социален работник.

Посещаващите центъра са с диагнози като детска церебрална парализа, синдром на Даун, аутизъм, физически увреждания, тежка и умерена умствена изостаналост и др.

Предоставяните услуги са следните: социална работа, психологическа помощ, логопедична дейност, рехабилитационна дейност, здравни грижи, педагогическо-възпитателна дейност, трудотерапия, организиране на свободното време, информационно-консултантска дейност и обучение на студенти и доброволци в умения за работа с лица с увреждания.

Потребителите са разпределени в 5 групи според възрастта, диагнозата и психичното им състояние. С тях се работи по съставени индивидуални програми, чиято цел е постигане на способности за самостоятелно справяне с ежедневните дейности.

P1420191
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн