42 предложения ще разгледа Общинският съвет на редовното си заседание през януари

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9321IMG_931742 са предложенията, които ще разгледа Общинският съвет в Стара Загора на редовното си заседание за януари. Това стана ясно днес по време на пресконференцията на председателя на местния парламент Мария Динева.

Съветниците ще гласуват Стратегия за управление на общинската собственост на Община Стара Загора за периода 2020 – 2023 г. Тя е разработена след подробен анализ на състоянието на ?, както и постигнатата ефективност от управлението и разпореждането с нея. Описани са основните характеристики на отделните видове имоти, които могат да се предоставят под наем или да бъдат предмет на разпореждане.

„Ще разгледаме още и разпределението на жилищата от общинския жилищен фонд за тази година. Той включва общо 634 жилища – 614 апартамента и 20 къщи“, каза Мария Динева. Тя уточни, че те са обобщени в следните групи – жилища за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди, ведомствени, резервни и такива за продажба, като в последната група са само 3 броя.

„Предложението, което предизвиква дебат е промяната на цената на купона за обяд и промяна в числения състав на персонала в общинското предприятие „Ученическо хранене“. Има различни становища и по комисии, и по групи“, уточни Динева. „Наясно сме, че толкова години не е правена промяна при цената от 1.70 лв. Предложението е да бъде увеличена на 2.50 лв. Знаем, че това трябва да се случи, но и знаем, че ще се отрази на крайния потребител. Предстоят ни разговори с ресорния зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова, както и с част от директорите на училищата. Идеята е да си кажем нашите притеснения, а те да споделят каква е ситуацията на място“, обобщи председателят на Общинския съвет. Мария Динева сподели още, че и към този момент, при затруднени семейства, се помага по инициатива на директорите и за сметка на бюджета на училището.

Постъпилото искане и допълнително становище към него от директора на „Ученическо хранене“ за увеличаване цената на купона за обяд, заплащан от учениците, е мотивирано с повишаването на цените на хранителните продукти, ел. енергията, водата, стоките, материалите и услугите, които участват във формирането на себестойността на предлагания обяд.

Съветниците ще гласуват още и Наредба за изменение и допълнение на Наредбата на Община Стара Загора за организация на предучилищното образование на първо четене. Промените в нея се налагат заради синхронизирането ? с европейското законодателство.

В дневния ред влиза още и гласуване на Програма за енергийна ефективност на Община Стара Загора. Конкретните цели, които Общината си поставя в нея, са посредством прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност в общинските обекти да се постигне оптимизиране на разходите за енергия в обектите на общинска издръжка, в това число и в уличното осветление, както и модернизиране и повишаване енергийната ефективност на осветлението в общинските обекти, опазване на околната среда.

Местният парламент ще трябва да избере и свои предствители в състава на Областния съвет за развитие на област Стара Загора, Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, както и в общинската комисия по безопасност на движението.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн